Zavezali oči za ispit, oglasio se i fakultet: ‘Studenti su pristali’

Zavezali oči za ispit, oglasio se i fakultet: ‘Studenti su pristali’

Društvenim mrežama nedavno su procurile fotografije studenata koji zbog korona virusa trenutno ispite polažu putem interneta. Na fotografijama se nalaze četvero studenata kojima su oči zavezane kako ne bi mogli prepisivati gradivo, a ubrzo se ispostavilo da je riječ o usmenom ispitu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

S obzirom na to da su kružile glasine kako se ova metoda upotrebljava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, oglasilo se Hrvatski katolički studij.

– Istina je kako je fotografija nastala tijekom provođenja jednog od kolokvija na Odjelu za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Riječ je o kolegiju Percepcija, koji se održava na 1. godini preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, a kolokvij je održan u četvrtak, 16. travnja, pomoću platforme Microsoft Teams – stoji u priopćenju na službenim stranicama fakulteta.

– Po očitovanju nositeljice predmeta izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić, izvedba i način kolokvija održan je u dogovoru i uz prethodni puni pristanak uključenih studenata. Na predmetu Percepcija nije neobično da vježbe uključuju i deprivaciju od pojedinih osjeta (vid, sluh), pa studentima ovo nije bila neobična, nego uobičajena simulacija koja je izravno vezana uz sadržaj samoga kolegija.

Da se uključeni studenti pritom nisu osjećali niti neugodno niti ‘podređeno’, kako bi iz objavljene fotografije netko mogao zaključiti, potvrđuju i rezultati provedene ankete o zadovoljstvu provođenjem spomenutog kolokvija, u kojoj je svih četrdeset dvoje uključenih studenata na ponuđenoj skali  od ‘značajno neugodnije od ostalih kolokvija’ do „značajno ugodnije od ostalih kolokvija“ odgovorilo kako je njihovo iskustvo na kolokviju bilo ‘značajno ugodniji’ od ostalih kolokvija. Studenti, čiji je identitet poznat Odjelu za psihologiju, izražavajući podršku svojoj profesorici, istaknuli su da se nitko od njih ne žali na način izvođenja kolokvija – dodaju s Hrvatskog katoličkog fakulteta.

Provedba kolokvija i ispita u okolnostima održavanja nastave na daljinu propisana je Odlukom Senata Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a upravi fakulteta posebno je žao što su fotografije iscurile u javnost.

– Žao nam je što je fotografija naših studenata, na nama nepoznat način, objavljena bez njihovog izričitog pristanka. Žalimo, također, i zbog činjenice da je u pojedinim medijskim objavama u cijeli ‘slučaj’ uključen i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji s predmetnim kolokvijem i slučajem kojega je on prouzročio, nije ni na koji način povezan – zaključuju.

24 sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing