• Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima
  • Zavjetni Petrov u Ljubuncima

Zavjetni Petrov u Ljubuncima

Zavjetni grob u Ljubuncima, župa Uzdol, Prozor-Rama je skoro svakodnevno posjećivan već desetljećima i stoljećima. Vjernici obilaze grob i mole se vjerujući kako je u tom grobu ukopana osoba na glasu svetosti. Iako tu nema nekih posebnih argumenata o kakvom se grobu radi, vjera je ipak jača.

O Ljubuncima i Vrdolu domaći svećenik mr. Pero Brajko je u svom radu zapisao:

Povijesni spomen Ljubunaca možemo pronaći na slijedeći način: „…Konstantin Jireček (K. JIREČEK, Handelsstrassen und Bergwerke v. Serbien und Bosnien waehrend des Mittelalters, Prag 1879., str. 30. d.) i Vjekoslav Klaić (V. KLAIĆ, Bosnensia, Obzor, Zagreb 1879., str. 9, 35. d.)  pokušali su zemljopisno prikazati mjesta koja se spominju u ispravi kralja Bele IV. U vremenu njihova istraživačkog rada bio je slabije poznat zemljopis Bosne, a i tuđi oblici imena nisu marljivo i vjerno prepisivani i kasnije tiskani. Ovdje ostaje zadaća dati odgovor na pitanje gdje se nalazio biskupski posjed Vidgossa Lubinchi. Nakon svoga istraživanja, Jireček je ustvrdio postojanje jednog posjeda takve vrste «In supa Vidgossa Lubinchi» koji se nalazi uz crkvu Blažene Djevice Marije u Ljubincima. Jireček je tako u dvojbi između Ljubunaca u Rami i Viduše, brda na ušću Lašve u Bosnu.“

S obzirom na jaku tradiciju i vjeru skloni smo procijeniti da je Vrdol mjesto posebnog statusa.

Već stoljećima na Petrov okupljaju se vjernici i mole oko zavjetnog groba i kapelice posvećene Svetom Petru i Pavlu. Iznad groba i kapelice nalazi se velika nekropola stećaka. Kojih stotinjak metara od kapelice nalaze se temelji za koje se pretpostavlja da su od srednjovjekovne crkvice. Struka će uskoro potvrditi o čemu se radi.

Zavjetni grob u Ljubuncima je skoro svakodnevno posjećivan već desetljećima i stoljećima. Vjernici obilaze grob i mole se vjerujući kako je u tom grobu ukopana osoba na glasu svetosti. Iako tu nema nekih posebnih argumenata o kakvom se grobu radi, vjera je ipak jača.

Tako su se i ove godine vjernici okupili na Vrdolu, 29. lipnja 2018., unatoč lošem vremenu  i molili se Svetom Petru i Pavlu, nepoznatom pokojniku iznad čijeg humka stoji usprvni stećak u obliku križa.  Došli su sa svojim zahvalama, zavjetima i molitvama.  Misu je predvodio župnik don Ivo Tomić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar