Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ revizorima odbio dostaviti važne dokumente

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ revizorima odbio dostaviti važne dokumente

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je Izvještaj o financijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, piše Hercegovina.info

Kompletan izvještaj možete pročitati OVDJE.

Opsežan dokument na 64 stranice donosi brojna mišljenja revizora, te ukazuje na velik broj nepravilnosti, neusklađenosti, te rad u suprotnosti sa zakonom o proračunu koje se godinama događaju u tom Zavodu.

Revizija ukazuje na nelegalnost pozicije trenutne v.d. direktorice Ane Vidačak, ukazuje na nerad aktualnog ministra zdravstva Gorana Opsenice koji nije donio Program mjera zdravstvene zaštite, zbog čega se u ovom zavodu javne nabavke vrše u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.

Tajne petog kata skrivene od revizora

Sve dosad navedeno samo je dio nepravilnosti koje su federalni revizori zatekli u ovome Zavodu. Ono što je i njih same iznenadilo je koliko je zapetljana priča o novom IZIS-u (Integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu) i koliko važnih informacija su odgovorne osobe pokušale sakriti od njih. O cijeloj ovoj aferi portal Hercegovina.info pisao je u više navrata pod šifrom Peti kat. Pa krenimo redom.

U cilju pripreme za realizaciju Strateškog plana razvoja za period 2021-2024. godine, Zavod je krajem 2019. godine angažirao konzultanta za analizu stanja IZIS-a.

Prema navodima odgovornih iz Zavoda, konzultant je predložio dva rješenja: da se IZIS nastavi dalje razvijati na dosadašnji način, ili da se reinventira uvođenjem novih rješenja za interoperabilnost, kojim bi se riješili nedostaci prvenstveno u povezivanju IZIS-a sa drugim (eksternim) zdravstvenim sustavima.

Zavod je prihvatio drugi prijedlog, odnosno da se implementira novo rješenje. Zatim su pokrenuli otvoreni postupak „Nabavka i implementacija eZdravstva“ 8. 12. 2022. godine, koji je poništen Odlukom direktora Zavoda od 13. 1. 2023. godine, nakon izjavljene žalbe kompanije Cuspis koja je vlasnik izvornog koda IZIS-a koji je u uporabi od 2012.

Zavod je na osnovu prijedloga konzultanta i „Analize IZIS-a“ odlučio implementirati potpuno novo rješenje pokretanjem javne nabavke robe putem otvorenog postupka „Nabava i implementacija eZdravstva“.

Zbog nedostavljanja i tajenja tražene dokumentacije revizori nisu bili u mogućnosti potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da autor softvera IZIS-a nema mogućnost da se dalje angažira na novim projektima nadogradnje IZIS-a, kao i na projektima integracije IZIS-a sa drugim eksternim zdravstvenim sustavima, što su iz ZZO naveli kao glavni razlog prelaska na novi sustav.

Analizu IZIS-a proglasili poslovnom tajnom

U vezi navoda koji se odnose na nedostavljanje tražene dokumentacije vezane za postupak „Nabavka i implementacija eZdravstva“ i analizu informacijskog sustava, Zavod je dostavio dodatnu dokumentaciju („Analiza integriranog zdravstvenog informacijskog sustava HNŽ/K – sažetak“, Odluku od 22. 7. 2020. godine kojom se „Analiza integriranog zdravstvenog informacijskog sustava HNŽ/K“ proglašava poslovnom tajnom; uz nekoliko beskorisnih odluka i analiza koje nisu pomogle revizorima u dobivanju uvida u stvarno stanje.

Zbog toga revizori tvrde kako: “Uvidom u dostavljenu dokumentaciju konstatirano je da nisu predstavljene nove činjenice, te da nije dostavljena dokumentacija koja bi utjecala na izmjene nalaza u Izvještaju. Na osnovu dostavljene dokumentacije ne može se potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da je konzultant u „Analizi IZIS-a“ predložio da se razvojem trenutnog IZIS-a ne rješavaju ili vrlo teško mogu riješiti glavni problemi trenutnog informacijskog sustava (kvaliteta usluge dobavljača, kvaliteta podataka, nemogućnost integracije s ostalim sustavima) i da su problemi povezani prije svega s postojećom softverskom arhitekturom i servisnim procesima.

Također, revizija ne može potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da autor softvera IZIS-a nije u mogućnosti biti angažiran na novim projektima nadogradnje IZIS-a, kao i na projektima integracije IZIS-a sa drugim eksternim zdravstvenim sustavima. Uopćeni navodi u komentaru koji se ne odnose na utvrđene nalaze u Nacrtu izvještaja nisu uzeti u razmatranje” utvrdili su revizori.

Koliko vrijedi novi IZIS?

Direktor Zavoda je 8. 12. 2022. godine raspisao otvoreni postupak za „Nabavku i implementaciju eZdravstva”, procijenjene vrijednosti od 2.009.400 KM.

U vezi planiranja ove nabavke, revizori ističu da Zavod već raspolaže sa Integriranim zdravstvenim informacijskim sustavom (IZIS) koji se kontinuirano nadograđuje i integrira sa drugim informacijskim sustavima u Zavodu još od 2012. godine.

Tijekom provođenja revizije, revizorski tim je ocijenio dokumentaciju: „Analiza IZIS-a“ i navodnu pisanu izjavu autora softvera IZIS-a kojom se potvrđuje da autor nije u mogućnosti da se angažira na dodatnim projektima u vezi nadogradnje novih modula, integracije sa drugim sustavima ili održavanja postojećih modula IZIS-a, ključnom i potrebnom kako bi se omogućila cjelovita analiza IT sustava u Zavodu. Prema navodima rukovoditelja Sektora za informatičke tehnologije Zavoda dokumentacija „Analiza IZIS-a“ je proglašena poslovnom tajnom u Zavodu.

Revizori naglašavaju da je revizorski tim tražio interni akt (politiku ili pravilnik) kojim se definiraju povjerljive informacije, odnosno poslovne tajne u Zavodu i postupanje s njima, koji im nikada nije prezentiran.

Usprkos zahtjevu revizora za dostavljanjem dokumentacije Zavod nije dostavio traženu dokumentaciju ni nakon ponovljenih upita, urgencija i rokova koje su revizori postavili. Zbog toga ne mogu potvrditi navode odgovornih iz Zavoda da je konzultant u analizi IZIS-a zaista predložio da se razvojem trenutnog IZIS-a ne rješavaju ili vrlo teško mogu riješiti glavni problemi trenutnog informacijskog sustava (kvaliteta usluga dobavljača, kvaliteta podataka, nemogućnosti integracije s ostalim sustavima), a oni su povezani, prije svega s postojećom softverskom arhitekturom i servisnim procesima.

Nadalje, revizori u detaljnoj analizi upozoravaju na to da nabavna vrijednost softvera IZIS (koja uključuje programsko rješenje, licence i nadogradnju) iznosi 592.501 KM. Dalje navode kako Zavod kontinuirano vrši nabavku godišnjeg najma licenci za postojeće korisnike IZIS-a, odnosno najma licenci za nove korisnike IZIS-a (za primjer navode najam licenci za 2022. godinu koji je iznosio 325.879 KM za postojeće i nove korisnike).

Zbog svega navedenog, dovodi se u pitanje efikasnost i ekonomičnost upravljanja sredstvima Zavoda. Zavod ima usvojenu proceduru o izmjenama na aplikativnom softveru, u kojoj je definirano da se osigura dostupnost izvornog koda Zavodu u slučaju da autor aplikativnog softvera iz bilo kojih razloga nije u mogućnosti da ga održava ili dalje razvija. Zavod je osigurao arhiviranje koda u sefu u Zavodu i uspostavio proceduru za periodičnu zamjenu sa novim verzijama. Međutim, korištenje IZIS-a i dalje je bazirano na korisničkim licencama koje se moraju obnavljati svake godine, jer Zavod nema imovinska prava nad izmijenjenim računarskim programom IZIS-a, što u slučaju promijenjenih uvjeta u financiranju može dovesti u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava u cijeloj  Županiji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar