ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Ključno pitanje za ministra Opsenicu, nastavak vladavine iz sjene ili novi smjer

ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Ključno pitanje za ministra Opsenicu, nastavak vladavine iz sjene ili novi smjer

U jeku skandala koji potresa Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a oko bivšeg, dugogodišnjeg ravnatelja Zavoda, Rade Bošnjaka, koji je te dužnosti razriješen na osobni zahtjev, u tijeku je izbor novog direktora ili direktorice.

Ukratko, nakon što je na prijedlog Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, vlada razriješila dotadašnjeg ravnatelja ZZO-a, donijela je i rješenje kojim se Ana Vidačak, dotadašnja savjetnica za zdravstveno osiguranje u ZZO-u i jedna od nabližih suradnika bivšeg ravnatelja, imenuje na privremenu vršiteljicu dužnosti ravnateljice.
Nakon što je, potom, ministarstvo ministra Opsenice raspisalo javni oglas za izbor i imenovanje novog direktora “u igri” je nekoliko kandidata. Prema izvorima Dnevnog lista, za neke od njih smatra se da su “igrači” bivšeg direktora koji je pritisnut pravosudnim istragama zbog malverzacija i zoupotrebe ovlasti, ali koji tako i dalje želi zadržati kontrolu u Zavodu.

Hoće li tome “izaći u susret” resorni ministar Goran Opsenica koji je s bivšim direktorom imao vrlo dobre odnose? Ovo je ključno pitanje jer će upravo on, nakon provedene natječajne procedure, Vladi HNŽ-a predložiti konačnog kandidata ili kandidatkinju.

Kazene prijave i istrage protiv bivšeg direktora

Aktivisti mreže ‘Naše društvo’ podnijeli su kaznenu prijavu Tužiteljstvu Federacije BiH podnesena je protiv ministra zdravstva HNŽ-a, Gorana Opsenice, članova županijske vlade u mandatu 2016-2021. te Rade Bošnjaka direktora ZZO HNŽ-a, kao i članova Upravnog odbora ZZO-a zbog osnovane sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti.
U kaznenoj prijavi navodi se i nesavjestan rad u službi, povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu, poreznu utaju, nepravilno izdvajanje sredstava pravnih osoba te zloupotrebu ovlaštenja u poslovanju. Aktivisti tvrde kako su stotine milijuna maraka iz fonda Zdravstvenog osiguranja potrošene na nezakonit način.
I niz istraživačkih tekstova i podastrijetih dokaza jednog od najčitanijih portala u BiH, Hercegovina.info, otkrivaju više nego zabrinjavajuće razmjere manipulacija koje su predmetom istrage pravosudnih institucija. Javnost je zgrožena razmjerima otkrivenih afera u ZZO-u HNŽ-a. S druge strane, logično očekivati da bivši direktor, pritisnut nadolazećim sudskim procesima, želi zadržati kontrolu u Zavodu.

Kandidati: Tko su čiji “igrači”

Prema informacijama koje su “procurile” u medije, poznata su imena kandidata koji su se prijavili za funkciju direktora ZZO-a, među kojima su tri zaposlenice Zavoda:

  • Dosadašnja vršiteljica dužnosti i bliska suradnica bivšeg direktora Ana Vidačak;
  • Stana Burić bivša zastupnica HDZ-a u Skupštini HNŽ-a i zaposlenica Zavoda;
  • Vedran Marčinko koji je već na brojnim dužnostima, član je uprave SKB-a i zaposlenik Ministarstva zdravstva i predsjednik stručnog povjerenstva Agencija za lijekove BiH;
  • Marija Buhač sadašnja rukovoditeljica sektora za zdravstvo u ZZO HNŽ, čiji je otac poznati mostarski biznismen i dugogodišnji, utjecajni član HDZ BiH Rafael Gagro, vlasnik hotela Buna.

Prema navedenom se može prepoznati da je kandidatkinja Buhač i vrlo moguća stranačka kandidatkinja, što govori kako i postoji snažna struja u HDZ-u koja želi napraviti odmak od bivšeg direktora, u popularnom žargonu rečeno, “pustiti ga niz vodu”.

Ostali kandidati još uvijek su nepoznati jer neslužbene informacije govore kako je više od osam kandidata za tu funkciju

Svi oni moraju ispunjavati opće i posebne uvjete iz javnog natječaja, između ostaloga i da nisu otpušteni iz državne službe kao posljedice disciplinske mjere u razdoblju od tri godine prije kandidiranja, da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, da nisu izabrani dužnosnici, nositelji izvršne funkcije ili u sukobu interea, te na nisu na dužnosti u političkoj stranci z smislu članka 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH. Moraju imati visoku stručnu spremu, ekonomskog, medicinskom ili pravnog smjera i najmanje tri godine radnog iskustva ili višu školsku spremu i najmanje pet godina radnog iskustva.

Pitanje je završavali “era” dugogodišnjeg direktora u ZZO-u HNŽ s više nego burnim odlaskom u mirovinu. Sada se čeka konačno “amenovanje” ministra Opsenice oko novog ravnatelja ili ravnateljice jer se, ipak i unatoč raspisanom javnom pozivu radi o političkoj odluci. Kao, da se ne lažemo, i kada je riječ i o ostalim javnim pozivima. Kada se ovo ima na umu, jasno je da će u izboru novog direktora ili direktorice ZZO-a HNŽ imati utjecaja i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. I pred njim je odluka – kome će se prikloniti.

Izvor: A.B./Dnevni List

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar