Završen veličanstveni Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

Unatoč teškim vremenskim uvjetima mladi su Grad ispunili radošću, veseljem i zajedništvom u vjeri. Susret je započeo jučer svečanim otvorenjem u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika obraćanjem dubrovačkog biskupa Mate Uzinića: "Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli!" Podizanjem barjaka SHKM-a i izvedbom himne "Na slobodu pozvani" Susret je službeno otvoren. Dubrovačkim ulicama orila se pjesma i ples mladih okupljenih na duhovno zabavnim programima koji su se odvijali istovremeno na 17 lokacija u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika. Uslijedila je procesija s križem Susreta uz desetak tisuća mladih hodočasnika iz dubrovačke katedrale prema Gruškoj luci, gdje se u 17.00 sati održalo središnje euharistijsko slavlje, na istom mjestu na kojem je prije 11 godina euharistijsko slavlje predvodio Papa Ivan Pavao II, veliki prijatelj mladih.

Svečanu svetu misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija, 15 biskupa i 500 svećenika. U svečanom i radosnom ozračju mladi su s posebnom pozornošću slušali vrlo emotivnu propovijed dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. "Na slobodu pozvani" – geslo je dubrovačkog susreta o kojem je više puta u svojoj propovijedi mons. Uzinić progovorio. "Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe. On vas je oslobodio i darovao vam slobodu za dobro, iskoristite je" – poručio je biskup okupljenima. Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angažmanu mladih. "Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio" – naglasio je dubrovački biskup uz poruku mladima: 'Hrabro!' Na kraju svečanog misnog slavlja mladi su oduševljenim poklicima pozdravili najavu Vukovara kao mjesta slijedećeg SHKM-a 2017. godine.

Susret se nastavio bogatim večernjim festivalskim programom na Stradunu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika. Nekoliko tisuća mladih uživalo je u pjesmama bendova hrvatske duhovne scene poput Zakon neba, VIS Veritas, VIS Pax, Božje ovčice, Mihaela Klaića, Ivana Perića & DJ Pekyja, Slyric 33, te Hrvatskog nadzemlja i posebnih izvedbi dubrovačkih animatora SHKMa 2014. Stradun je na svakom koraku odisao radošću, veseljem, pjesmom, plesom i nezaboravnom atmosferom, koju samo mladi mogu prirediti.

Dubrovački susret imao je posebnu čast odvijati se na dan proglašenja svetim svog počasnog građanina i osnivača Svjetskih susreta mladih, Ivana Pavla II, čije relikvije, pristigle u Dubrovnik u sklopu Susreta, trajno ostaju u katedralnoj riznici. Stoga je cijeli Susret, a posebno sinoćnji festival na Stradunu obilježen Ivanom Pavlom II čija je pjesma 'Krist jednom stade na žalu' u izvedbi poznate hrvatske glazbenice Marije Husar Rimac i benda Zakon neba, naznačila trenutak u kojem su mladi u zrak pustili 500 balona s led lampicama kao znak molitve upućene Ivanu Pavlu II. Istovremeno, točno u ponoć, pripadnici GSS-a na Zvoniku su spustili stratu s prikazom dvojice papa koji su danas u Rimu proglašeni svetima. Tijekom nedjeljnih prijepodnevnih sati mladi su sa svojim obiteljima domaćinima sudjelovali na svečanim euharijstijskim slavljima u župama u Dubrovniku i okolici.

Izvor: http://hercegovina.info/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar