Završena Mostarska liska 2016.

Završena Mostarska liska 2016.

Mostar. 28. travnja 2016 – Svečanom dodjelom nagrada u dvorani Narodnog pozorišta Mostar sinoć završen XIII. Tradicionalni međunarodni festival komedije ‘Mostarska liska 2016.’

Stručni ocjenjivački sud ovogodišnjeg Festivala, koji su činili predsjednica Jasna Diklić, te članovi Mirela Trepanić i Nihad Kreševljaković, najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Festivalu uz dodjelu prestižne nagrade Grand Pix proglasio je ‘Teferič’ Derviša Sušića, koju je u režiji Aleša Kurta igrao ansambl Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. ‘Teferič’ je i izborom medija najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala u Mostaru, čime je još jednom opravdala titulu jedne je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

Nagradu publike ove godine osvojila je predstava ‘Buba u uhu’ Georgesa Feydeaua koju je u režija Admira Glamočaka igrao ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najbolji glumac je Senad Bašić za ulogu u predstavi ‘Buba u uhu’, a najbolja glumica Maja Zećo za ulogu u predstavi ‘Hotel Plaza’.

Veliku lisku imenovanu kao ‘Ahmed Obradović’ za najbolju režiju dobila je Olja Đorđević za predstavu ‘Sumnjivo lice’ iz HNK Osijek.

Specijalnu nagradu ove godine stručni ocjenjivački sud dodijelio je Admiru Glamočaku za doprinos kazališnoj umjetnosti. Direktor Narodnog pozorišta Almir Mujkanović, je kazao da smatra ovogodišnji festival u Mostaru jako uspješan.

“Doveli smo najbolje predstave iz regije, a činjenica da su sve predstave bile izuzetno posjećene najbolji je pokazatelj uspješnog odabira repertoara”, kazao je Mujkanović.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović je prilikom svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg Festivala naglasio da je ‘Mostarska liska’ potrebna Mostaru – gradu liskaluka, Hercegovini, ali i ukupnoj bosanskohercegovačkoj kazališnoj sceni.

“Ovaj međunarodni festival komedije svojim repertoarom, programom i sadržajem potvrdio je opravdanost svoga postojanja te, zajedno s publikom, obavezao sve nas, svakog iz svoga kuta, da doprinese ne samo njegovom opstanku, nego i budućem razvoju cijelog projekta i na njegovom proširivanju”, zaključio je ministar Hadžović.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada u čast nagrađenima izvedena je hit komedija ‘Dame biraju’ Altteatra iz Sarajeva, koja je izvan konkurencije ovogodišnjeg Festivala.

Na ovogodišnjem Festivalu u natjecateljskom dijelu izvedeno je sedam predstava i to ‘Sumnjivo lice’ Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, ‘Hetero parada’ RI teatra Rijeka, ‘Urnebesna tragedija’, Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke, ‘Teferič’ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, ‘Hotel Plaza’ Narodnog pozorišta Mostar, ‘Buba u uhu’ Narodnog pozorišta Sarajevo i ‘Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera’ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Nakon zatvaranja ‘Mostarske liske 2016’, travanjski repertoar u Narodnom pozorištu Mostar bit će završen danas, 28. travnja u 19 sati, koncertom “Zukva” glazbene grupe ‘Divanhana’. ‘Divanhana’ izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične glazbe 20. stoljeća.

Svečanosti dodjele nagrada bio je nazočan i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa suradnicima.

 

Ured za odnose s javnošću

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar