Završena redovita sjednica Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Završena redovita sjednica Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

MOSTAR, 4. studenoga (FENA) – U petak je u Sarajevu završena sjednica Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine, na kojoj su protekla dva dana, pored domaćih biskupa, sudjelovali delegati Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije, dok je u dijelu zasjedanja sudjelovao i otpravnik poslova ad interim Apostolske nuncijature u BiH mons. Giuseppe Trentadue.

Biskupi su razgovarali o uhićenju deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju te su istaknuli kako su na području bosanske Posavine 90-ih godina prošlog stoljeća dogodili brojni zločini nad Hrvatima tog kraja, na stotine tisuća Hrvata katolika je prognano, do temelja su razorena brojna naselja i crkveni objekti te se do današnjeg dana svim sredstvima sprječava povratak prognanih i izbjeglih, javila je Katolička tiskovna konferencija.

“Pravosudne institucije u BiH sve ove godine uglavnom su šutjele i zatvarale oči pred tolikim teškim zločinima u bosanskoj Posavini. Upravo zbog toga je razumljivo da je nedavno uhićenje desetorice bivših pripadnika (HVO) s područja Bosanske Posavine, bez ulaženja u utemeljenost optužnice, izazivalo ogorčenje, zbunjenost i strah kod malog broja preostalih Hrvata katolika kao i kod prognanih toga, i ne samo toga, kraja”, poručili su biskupi.

Biskupska konferencija BiH smatra kako svi zločinci moraju odgovarati za počinjene zločine i da sudske institucije trebaju biti posve slobodne i neovisne, no ističe kako je teško povjerovati u “neovisnost pravosudnih institucija koje zatvaraju oči pred očitim zločinima progona a, uz to, optužuju i uhićuju zbog mogućega zločina u obrani”.

Biskupi smatraju svojom dužnošću podsjetiti da selektivnom pravdom i tako očito različitim mjerilima u korist jačih nije nikada i nigdje bilo moguće doći do istinskoga mira i pomirenja.

Biskupi su pozvali Hrvate katolike u BiH da se ne daju zaplašiti, nego da još odlučnije “prionu uz ovu i našu zemlju Bosnu i Hercegovinu, te, uz Božju pomoć i suradnju svih njezinih stanovnika kojima je istinski stalo do njezine budućnosti, nastave davati doprinos kako bi i u njoj, čim prije, zavladali pravda i mir”.

Na svojoj sjednici Biskupska konferencija BiH odlučila je da dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, i mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, 5. studenog 2016. u Skadru sudjeluju kao delegati na misi beatifikacije sluga Božjih Vicensa Prennushija, nadbiskupa Drača, i 37 drugova mučenika iz vremena komunizma od 1945. do 1974.

Među mučenicima su i dvojica kosovskih Hrvata fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola.

Biskupi su saslušali izvješća o sudjelovanju svojih delegata na crkvenim zasjedanjima i skupovima proteklih mjeseci diljem Europe, kao i izvješće o sudjelovanju mladih iz Bosne i Hercegovine na Svjetskom danu mladih održanom od 27. do 31. srpnja 2016. u Krakovu.

Biskupi su saslušali izvješće o završnim pripremama za tiskanje Kantuala liturgijske pjesmarica “Pjevajte Gospodinu pjesmu novu – vlastitosti BK BiH” te dali potrebne smjernice.

U skladu s poticajima pape Franje, biskupi su odlučili da petak petog korizmenog tjedna bude dan kajanja, molitve i vršenja djela pokore i milosrđa za sve nevine žrtve.

Tijekom zasjedanja biskupi su posebnu pozornost posvetili Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu te Nadbiskupijskom sjemeništu “Petar Barbarić” u Travniku, gdje su odgajaju i formiraju budući svećenici.

Osvrnuvši se na povijest tih institucija, čije je djelovanje nakon Drugog svjetskog rata bilo zabranjeno a zgrade u cijelosti ili djelomično oduzete, biskupi su razmišljali o najboljem načinu da sve biskupije u Bosni i Hercegovini nastoje oko što boljeg funkcioniranja ovih ustanova u kojima se spremaju budući svećenici.

Pri tome posebnu pozornost i dalje će posvećivati izboru osoba za odgojitelje i trajnom praćenju kandidata za svečeništvo.

Dogovoreni su važniji termini za 2017. godinu: zajedničko zasjedanje HBK i BK BiH održat će se 23. siječnja 2017. u Zagrebu; proljetno zasjedanje BK BiH bit će 20. i 21. ožujka 2017. u Mostaru; ljetno 13. i 14. srpnja 2017. u Banjoj Luci i jesensko 3. i 4. studenog 2017. u Sarajevu te Četvrti dekanski susret, 27. travnja 2017. u Travniku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar