Završeno 79. zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Završeno 79. zasjedanje Biskupske konferencije BiH

Biskupska konferencija BiH završila je svoje 79. redovito zasjedanje konferencijom za novinstvo koja je održana u četvrtak, 5. studenog u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu s početkom u 12 sati.

Na početku konferencije za medije, tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević pročitao je priopćenje sa 79. redovitog zajedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

 

Na konferenciji govorili su nadbiskup metropolita vrhbosanski, predsjednik BK-a BiH Vinko kard. Puljić i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, koji su nakon uvodnog obraćanja, pozdrava i zahvale medijima, bili otvoreni za pitanja novinara.

 

Novinari su kard. Puljića upitali kako je on doživio to što je, nakon što je svoj mandant stavio na raspolaganje zbog navršene kanonske dobi, papa Franjo ipak odlučio da nastavi vršiti službu vrhbosanskog nadbiskupa „dok se drukčije ne odluči“. Kardinal je odgovorio kako mu je zahvalan na ukazanom povjerenju te je podsjetio kako se, nakon što je prema propisu Zakonika kanonskoga prava, ponudio Papi svoju ostavku, šalio kako će vidjeti tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa.

Rekao je kako je Sveti Otac prije reagirao, na tome mu zahvalio i dodao kako je spreman za Crkvu raditi dok ga služi zdravlje.

Drugo pitanje upućeno vrhbosanskom nadbiskupu ticalo se osvrta u povodu 25. obljetnice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini poznatog kao Daytonski sporazum. On je kazao kako su biskupi nakon potpisa uputili svoj osvrt.

„Žao mi je što se potvrdilo ono što smo tada predvidjeli. Volio bih da smo morali demantirati. Tada smo osjetili da taj sporazum, nažalost, nije stabilna izgradnja mira. Dapače, ozakonjenje je etničkog čišćenja i stvaranja mogućnosti da se i dalje razvija, nažalost. Da je proveden Dayton kako je tamo napisano, bilo bi puno pravednije. Međutim, on je mijenjan i kako smo rekli, na štetu manjine“, kazao je između ostalog nadbiskup Vinko.

Sljedeće pitanje postavljeno mostarsko-duvanjskom biskupu Paliću ticalo se izjave koju je dao u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji i kojeg je prenijela KTA. Novinarka ga je pitala da pojasni izjavu kako se „Crkva u Hercegovini ne može promatrati kao izdvojen slučaj“.

„Rekao sam da se Crkva u Hercegovini ne može promatrati kao solo igrač. Taj pojam ‘solo igrač’ tu sam mislio na percepciju, odnosno na razumijevanje nas da smo svi u Katoličkoj Crkvi, a da Katolička Crkva naravno ima svoja pravila unutar kojih svi mi živimo i po kojim svi mi radimo i ponašamo se. Mislim da nije potrebno to sad posebno naglašavati i tumačiti. Vi znate i to je trajno pitanje koje se postavlja i meni, ja ga puno ne naglašavam, više ga mediji naglašavaju – pitanje slučaja, odnosno fenomena.

 

Mislim da Crkva u biskupijama Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj ima puno više onoga što je vrijedno nego od toga što nama u ovome trenutku naravno svima smeta za življenje jednog odgovornog i pravog kršćanskog života. Dakle, živimo u Katoličkoj Crkvi, Katolička Crkva ima svoje odredbe, te smo odredbe dužni prihvatiti i po njima živjeti i to se odnosni i na slučaj i na fenomen“, odgovorio je biskup Palić kojemu je ovo prvo zasjedanje u okviru Biskupske konferencije BiH.

„Kad kažete da je Dayton mijenjan na štetu manjina, na što konkretno mislite?“, bilo je još jedno pitanje upućeno kard. Puljiću. „Ljudi moji, pa valjda vi pratite zbivanja od provođenja Daytona. Je li proveden onaj 7. aneks za povratak izbjeglica – nije, nego su to mijenjali. Drugo, znate dobro kad su sredstva stizala kako su raspoređivana (…) Koliko je poduprt povratak Hrvata katolika. Evo ja sam svjedok toga i imam utemeljene razloge za reći to“, odgovorio je.

Predstavnici medija vrhbosanskog nadbiskupa Puljića upitali su da prokomentira ono što je dan ranije, u srijedu 4. studenog spominjao, a ticalo se položaja Hrvata, načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva i povrataka Crkvene imovine. „O tome pjevaju ptice na grani, o tom izboru člana Predsjedništva, tako da ja nisam ništa izmislio, samo konstatirao.

Drugo pitanje povrata imovine, dobro se zna da je taj zakon davno predložen i da je stavljen u ladicu i kao da nas nema. Tako nas ignoriraju i imovinu. Nažalost, ta se imovina preknjižava i prodaje, umjesto da se vrati vlasnicima. U Međureligijskom vijeću donesen je stav da se imovina vrati u realnom stanju, ako se ne može vratiti, može se zamijeniti, ako se ne može zamijeniti može se procijeniti i u ratama platiti.

Nažalost, Vlast ni jedno, ni drugo, ni treće nije usvojila. Jedna Vlast je rekla kako je to jako puno. Međutim, kad smo išli pregledati, crkvene imovine, vjerske imovine – od oduzete imovine je svega 7%. Tako da se ne može reći da će to oštetiti državu. Drugo, država je dužna priznati da živi tolike godine od te crkvene imovine, pa valjda smije dati nešto i Crkvi“, rekao je Vinko kard. Puljić.

Podsjećamo kako je 79. redovito zasjedanje BK-a BiH započelo u utorak 3. studenog. Dogovoreno je kako je sljedeći termin zasjedanja 18. i 19. ožujka i da će ono završiti večernjim misnim slavljem na svetkovinu Sv. Josipa u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

 

T.M.I., KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar