ZBOG MILIJUNSKOG DUGA Sud naložio prodaju imovine BHRT-a

ZBOG MILIJUNSKOG DUGA Sud naložio prodaju imovine BHRT-a

Prodaje se imovina BHRT-a putem najavljene javne prodaje. To je odluka Općinskog suda u Sarajevu zbog duga prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji u iznosu od 16 milijuna maraka.

Licitacija je najavljena za 25. rujna, a u nadolazećim danima BHRT-u prijeti rasparčavanje imovine koju su prethodne generacije stvarale. Iz BHRT-a poručuju da ne mogu isplatiti dug prema EBU-u bez pomoći države, osobito jer problem financiranja javnih servisa još uvijek nije riješen.

Licitacija je zakazana za sljedeću srijedu. Vremena je malo, ali to je jasan pokazatelj posljedica stanja u koje je BHRT doveden, piše N1.

Sve se moglo spriječiti 2017. godine 

„Ovo je posljedica nebrige, prije svega Parlamenta BiH, kao i Vijeća ministara i drugih nadležnih institucija prema Javnom servisu države, iako godinama upozoravamo na tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Ako ova licitacija bude završena na nepovoljan način za BHRT, netko će morati dati odgovor na teška pitanja koja godinama postavljamo. Ovo je pokazatelj stanja u kojem se nalazi BHRT i najava onoga što bi se moglo dogoditi, a to je nestanak Javnog servisa na razini države“, istaknuo je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

A sve se moglo spriječiti 2017. godine, otkako RTRS zadržava sav prihod od prikupljene takse u tom entitetu. Od tada, kako kažu iz BHRT-a, RTRS ne prebacuje novac na račun BHRT-a, iako zakon jasno propisuje obvezu. Trenutni dug RTRS-a prema BHRT-u iznosi gotovo 90 milijuna maraka. Jasno je da bi s tim novcem BHRT riješio mnoge probleme, ali za sada nema načina da ostvari svoja prava. Resorni ministar obećava da će tražiti raspravu o ovome na sjednici Vijeća ministara BiH.

„Tražit ću od Vijeća ministara da se iziđe u susret BHRT-u i otvori nova proračunska stavka koja bi pomogla BHRT-u da prebrodi ovu situaciju. Suludo je staviti na prodaju imovinu procijenjenu na 150 milijuna KM zbog duga od 16 milijuna. U međunarodnim okvirima to nije strašan dug, za BHRT jest, ali za državu nije“, rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

Podnesena žalba i Ustavnom sudu BiH 

Očekuje se da država stane iza Javnog servisa BiH. Na odluku suda BHRT, kao i Pravobraniteljstvo BiH, uputili su žalbu. Upravo Pravobraniteljstvo može, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti mjere zaštite imovine i zaustaviti ili odgoditi licitaciju. Trenutno se vode sudski postupci i pred kantonalnim sudom, kao i pred Ustavnim sudom BiH, kako bi se utvrdio karakter imovine koja pripada BHRT-u.

„Pravobraniteljstvo BiH poduzet će hitne pravne korake za zaštitu imovine i imovinskih interesa BiH, u vezi sa zakazivanjem prve prodaje nekretnina pred Općinskim sudom u Sarajevu, imajući na umu činjenicu da se radi o nekretninama koje su bile upisane kao državno vlasništvo“, priopćeno je iz Pravobraniteljstva BiH.

„Sada se utvrđuje je li to državna imovina, i ako jest, bila bi pod zaštitom odluke visokog predstavnika i ne bi se moglo njome raspolagati do daljnjega“, navodi generalni direktor BHRT-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je, gostujući u Pressingu, odgovarajući na pitanje upravo o ovom predmetu prodaje imovine BHRT-a, da državnu imovinu može prodavati samo država: „Imate sudsku odluku koja je do toga dovela i ne bih komentirao sudske odluke. Jasno je da državnu imovinu može prodati samo država. Detalje ovog predmeta ne znam. Državna imovina se ne prodaje. Točka.“

Daljnji razvoj situacije ovisi o Kantonalnom sudu u Sarajevu, odakle nisu dali konkretna objašnjenja.

„Informiramo vas da je predmet u statusu ‘OTVOREN’ i da se ne nalazi na listi Plana rješavanja predmeta u Kantonalnom sudu u Sarajevu“, stoji u odgovoru iz suda.

Obećanja…

Pravnici objašnjavaju da to znači kako je predmet spreman za postupanje, ali nema evidencije o tome kada će točno biti riješen. Dok se čeka odluka suda o žalbi, radnici očekuju podršku vlasti u rješavanju dugovanja, uključujući i prema samim radnicima.

„Godinama radimo u vrlo teškim uvjetima, problem financiranja javnih servisa u BiH još uvijek nije adekvatno riješen. Suočavamo se s odlaskom kvalitetnih kadrova, mnogi pogoni su u vrlo lošem stanju i nadamo se da će se to riješiti u nadolazećem razdoblju. Dobili smo obećanja od političara“, kaže potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Edis Fočo.

Iz BHRT-a poručuju: „Obećanjima se ne vjeruje, ali vjerujemo u konkretnu pomoć države i zaštitu imovine BHRT-a. Jer ovu imovinu stvarale su, ali i očuvale, prethodne generacije.“

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar