Zbog ovoga brže starite a da niste ni svjesni

Zbog ovoga brže starite a da niste ni svjesni

Vježbate li, pijete li vode, jeste li tip osobe pod stresom?

Sve to utječe na to kako ćete starjeti i izgledati u određenoj dobi.

Naime, nije neobično vidjeti ženu u 60-ima koja izgleda sjajno ili neku znatno mlađu koja zbog načina života izgleda starije od svoje dobi. Isto naravno vrijedi i za muškarce.

Neke i u 60-ima percipiramo kao zavodnike, neke pak u tim godinama doživljavamo kao djedice. Na to kako ćete starjeti, osim genetike, utječe i niz drugih faktora, a na neke donekle možete i utjecati.

Evo koji osam navika možete promijeniti.

Brinete se previše

Stres može pogubno utjecati na nas mentalno, emocionalno i fizički. Stoga treba uložiti puno napora kako bi se svladali mehanizmi izbjegavanja stresa i od osobe sklone brizi postati smirenija.

Ako životne uspone i padove shvaćate previše ozbiljno, to bi moglo ubrzati proces starenja.

A razlog zašto zbog stresa izgledate starije zapravo je jednostavan. Naime, otpušta se hormon norepinefrin i kortizol, dva 'negativna' hormona koji utječu na imunitet i povećavaju krvni tlak.

Povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ako ste previše pod stresom, probajte naći neke načine opuštanja poput bavljenja jogom ili aromaterapije.

Probajte sve što vas opušta i osjećat ćete se i izgledati bolje. Istraživanje koje je proveo Dean Ornish sa Sveučilišta Kalifornija otkrilo je kako uz moderirano vježbanje, promjene u prehrani i uz primjenjivanje nekih antistresnih metoda poput meditacije i joge povećavate šanse za dulji život i reducirate mogućnost oboljenja od nekih bolesti.

Nemate dnevnu rutinu njege

Dnevna njega ne podrazumijeva samo čišćenje lica i nanošenje kreme na lice i ispod očiju. Jako je važno dnevno unositi dovoljno tekućine, po mogućnosti oko osam čaša vode tijekom dana.

Istraživanje dr. Jeffreyja Griffithsa s ugledne Tufts University School of Medicine otkrilo je koliko je jaka povezanost unosa vode i duljeg života.

Voda je nužna za dobru probavu i njeguje kožu.

Stanice kože bez dovoljno vode ne funkcioniraju dobro. Voda potiče cirkulaciju i utječe na pamćenje.

Mozak se, naime, sastoji od 95 posto vode, a ako dođe, čak i do male dehidracije, dolazi do smanjenja energije.

Pronaći idealnu kremu za tip kože također je jako važno, a rezultati neće izostati uz redovitu njegu.

Pravilna njega stimulirat će proizvodnju kolagena i elastina i smanjiti pojavu dubokih bora, najočitijeg znaka starenja.

Loša prehrana

Zbog zdravlja i zdravog starenja, roditelji inzistiraju, dok su djeca još mala, da jedu mnogo voća i povrća. Voće i povrće bogato je antioksidansima, a oni su najvažniji saveznici u borbi protiv starenja. Formula je jednostavna, povećanim unosom antioksidansa u organizam većim unosom porcija voća i povrća usporavate starenje.

Manjak fizičke aktivnosti

Opasnosti sjedilačkog života, koje nakon određenog vremena osjećamo, znaju gotovo svi. Osim toga, život bez vježbanja, ne samo da uzrokuje pretilost, već povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti i bolesti bubrega.

Minimum koji trebate poduzeti kako biste se osjećali bolje, bili zdraviji i ostali dulje mladi je 30 minuta kardio vježbi svakodnevno.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar