Zbog pandemije SIP traži promjenu Izbornog zakona i  odgađanje lokalnih izbora

Zbog pandemije SIP traži promjenu Izbornog zakona i odgađanje lokalnih izbora

Središnje izborno povjerenstvo na  sjednici održanoj 9. travnja 2020.  usvojilo je Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, a koji je dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH, da se u istom doda nova točka ‘vanredne okolnosti’ koja podrazumijeva vanrednu situaciju, stanje prirodne nepogode, i druge nesreće proglašene od strane nadležnih organa u BiH.

“Kako bi raspisivanjem izbora već sljedećeg dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima navedeno nije moguće poduzeti, kako zbog ograničene slobode kretanja tako i zbog sprječavanja širenja epidemije. Navedeno, kao i niz drugih aktivnosti koje bi bilo nemoguće realizirati, stvara objektivne i neotklonjive smetnje za provođenje slobodnih izbora u skladu s Izbornim zakonom BiH”, priopćeno je iz SIP-a BiH.

SIP traži i da se u Izbornom zakonu BiH doda i da “iznimno, u izvanrednim okolnostima, SIP može odgoditi raspisivanje i održavanje redovitih izbora” te da “Središnje izborno povjerenstvo BiH donosi odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora…o čemu izvješćuje sve nadležne organe na svim razinama vlasti i javnost, najmanje 150 dana kada su izbori trebali biti održani”.

Također, u Izbornom zakonu, po Zaključku SIP-a, treba se dodati da “olduku o raspisivanju i održavanju izbora, SIP BiH donosi kada utvrdi da su ispunjeni uvjeti za održavanje izbora u skladu s ovim zakonom, a najkasnije u roku od 90 dana od službenog prestanka vanrednih okolnosti”.

Podsjetimo da je u BiH od 17. ožujka na snazi Odluka Vijeća ministara proglašenju stanja prirodne nesreće u BiH, kao i da su entiteti Republika Srpska i Federacija BiH donijeli odluke o proglašenju izvanredne situacije, odnosno, stanja nesreće prouzročene koronavirusom.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing