Zbog poskupljenja građani pune državne proračune: Prihodi od neizravnih  poreza veći čak za 22 posto!

Zbog poskupljenja građani pune državne proračune: Prihodi od neizravnih poreza veći čak za 22 posto!

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su dvije  milijarde i 229 milijuna KM i veći su za 406 milijuna KM ili 22,29 posto u odnosu na isti period 2021. godine kada su iznosili  milijardu i 823 milijuna KM.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u prva tri mjeseca ove godine privredi vratila 480 milijuna KM, što je za 133 milijuna KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Nakon što je UIO privredi vratila 480 milijuna KM po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su  milijardu i 748 milijuna KM i veći su za 273 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2021. godine.

Samo u ožujku 2022. godine prikupljeno je 806 milijuna KM indirektnih poreza, što je za 158 milijuna KM više u odnosu na ožujak 2021. godine.

Za financiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2022. godine raspoređen je iznos od 190 milijuna KM, identično kao i svih prethodnih godina. Ostatak prihoda, tj. najveći dio prihoda od indirektnih poreza raspoređen je entitetima i Brčko distriktu. Tako je Federaciji BiH raspoređen iznos od 950 milijuna KM, Republici Srpskoj iznos od 536 milijuna KM i Brčko distriktu iznos od 53 milijuna KM, saopćeno je iz UIO.

Još jednom se potvrdilo da su poskupljenja doprinijela velikom porastu punjenja svih budžeta jer tome PDV od 17 posto ima ogroman učinak. Odnosno, građani direktno pune državni proračun zbog ogromnih poskupljenja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar