Zbog terorizma i izbjeglica EU sve bliže suspenziji ili čak ukidanju Schengena

Zbog terorizma i izbjeglica EU sve bliže suspenziji ili čak ukidanju Schengena

Europska komisija odlučna je braniti schengenska pravila, ali raste pritisak članica koje strahuju za sigurnost građana.

U petak spriječeni pokolj u brzom vlaku Thalys iz Pariza prema Bruxellesu i Amsterdamu, gdje je nekolicina putnika uspjela savladati i razoružati teško naoružanog 25-godišnjeg Marokanca Ayouba el-Khazzanija, više nego ikada doveo je u opasnost opstanak načela slobode kretanja unutar tzv. schengenske zone, javlja Jutarnji.hr.

Upravo u vrijeme kada je francuski predsjednik Francois Hollande odlikovao dvojicu Amerikanaca i jednog Britanca najvišim francuskim odlikovanjem za hrabrost kojom su spasili mnoge živote, u Bruxellesu se rasplamsala rasprava o suspenziji Schengena ili o uvođenju jačih kontrola ili na granicama ili pri ulasku u vlakove.

I Belgija popustila

Čak i belgijski premijer Charles Michel, koji je do sada bio jedan od najžešćih protivnika bilo kakvog preispitivanja Schengena, sada priznaje da sloboda kretanja, koju koriste i teroristi, utječe na porast opasnosti od terorizma.

Khazzani je, prema pisanju belgijskih medija, zadnju godinu proveo u Belgiji, a upravo je u Bruxellesu i nabavio kalašnjikov te se u Bruxellesu i ukrcao na vlak.

Iz Europske su komisije jučer poručili da su "sloboda kretanja i Schengen nepovratni te se o njima ne može pregovarati".

Granica na 30 dana

Među mjerama je, kažu u Komisiji, i mogućnost privremene suspenzije Schengena i uvođenje graničnih kontrola putnika najdulje 30 dana ako se dokaže da jedna država za to ima razloga ili uvođenje sustavnijih kontrola identiteta putnika, ali pod uvjetom da to ne bude isto kao granična kontrola.

Nakon što su zapadne države, uključujući i one iz Europske unije, uspjele pojačati sigurnosne mjere u zračnim lukama i avionima, sada je prijevoz željeznicom postao cilj teroristima i ranjiva mreža za sigurnost putnika. Terorizam i imigraciju građani EU, prema anketama, sada identificiraju kao najveći problem, daleko veći od ekonomskih problema i nezaposlenosti.

Glavni cilj željeznica

Prijetnje terorista i prijepori između država članica o zbrinjavanju migranata ozbiljno su doveli u pitanje opstanak režima slobodnog kretanja unutar EU. Europska komisija najesen će predložiti mjere za veću sigurnost u željezničkom prometu, za što članice donedavno nisu bile previše zainteresirane. No, u Komisiji ističu da neće dopustiti bilo kakve ideje o suspenziji Schengena. Ipak, ako se među državama članicama poveća potpora toj ideji, Komisija neće moći spriječiti povratak kontrole na granicama unutar EU.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing