Zdravstvena putovnica za EU dostupna od 15. lipnja

Zdravstvena putovnica za EU dostupna od 15. lipnja

Breton je najavio da će prva Europska “zdravstvena putovnica” biti dostupna od 15. lipnja.”Ubrzanje isporuka cjepiva će omogućiti Europskoj uniji da ugleda “svjetlost na kraju tunela”, usprkos trećem valu epidemije korona virusa koji se širi Europom”, najavio je europsk povjerenik za jedinstveno tržište Thierry Breton.
Uz cijepljenje kolektivni imunitet u srpnju
“Sada u Europi imamo 52 tvornice koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu za proizvodnju cjepiva protiv korona virusa”, rekao je on za francuske medije, prenosi Beta. Breton je kazao da Europa ima kapacitet da proizvede i isporuči za svoje građane 360 milijuna doza planiranih za kraj drugog kvartala i 420 milijuna doza potrebnih da bi se kolektivni imunitet postigao do sredine srpnja.
On je ne davno rekao da bi Europa mogla postići kolektivni imunitet do 14. srpnja. “Vidimo svjetlost na kraju tunela”, kazao je Breton i dodao bi trebalo još nekoliko tjedana da se širenje virusa ograniči i da se istovremeno poveća broj cijepljenih. Breton je najavio da će prva Europska “zdravstvena putovnica” biti dostupna od 15. lipnja.
Novo zdravstveno uvjerenje treba biti dostupno “u roku od dva do tri mjeseca” u digitalnim i papirnim formatu, i važit će u svih 27 država članica, rekao je Breton za francuski RTL Radio i TV kanal LCI, prenose Reuters i Tanjug. “Od trenutka kada budemo sigurni da će svaki Europljanin koji želi biti cijepljen imati fer pristup cjepivu, kao što će to biti slučaj u naredna dva do tri mjeseca – bit će dobro da postoji zdravstveni certifikat koji će potvrđivati vaše stanje”, rekao je Breton.
Certifikat, ili putovnica, kako ga neki mediji nazivaju, sadržat će podatke o državljanstvu, vrsti cjepiva i o antitijelima. ”U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj putovnice ovjeren QR kodom, da li ste cijepljeni ili ne, vrsta cjepiva i da li ste bili nositelj virusa
Breton koji je francuskim novinarima pokazao verziju tog certifikata. Implementacija zdravstvene putničke isprave planirana je za lipanj, što bi osiguralo da se putovanja nastave širom Europe, dodao je, prenosi Al Jazeera. Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje zrakoplovom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mjesto. U nedostatku tog dokumenta, dodao je, bit će neophodan negativan test na koronavirus.
Izvor: FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar