Zdravstveni radnici najavili generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva: Za sve su im krivi Vlada i ministar

Zdravstveni radnici najavili generalni štrajk do ispunjenja zahtjeva: Za sve su im krivi Vlada i ministar

Sindikati zdravstvenih djelatnka u HNŽ-u, njih 2.400, 10. prosinca u 8 sati ujutru idu u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja uvjeta. To je njihova poruka sa današnje konferencije za medije koju su održali ispred Vlade HNŽ-a.

 

Najavljujući generalni štrajk, sindikati za sve krive Vladu HNŽ-a i resornog ministra zdravstva Gorana Opsenicu kao i za eventualne nepredviđene posljedice štrajka, a istaknuli su i da je Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH na telefonskoj sjednici donio odluku o polusatnom štrajku solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u HNŽ-u koji će se također održati 10. prosinca.

“Nakon godinu i pol pokušaja da Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpišu kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva s Vladom HNŽ-a, u tome nismo uspjeli. Uz sve napore i dobru volju mi teška srca donosimo odluku da 2.400 naših članova stupi u generalni štrajk u HNŽ-u 10.12. u osam ujutro, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva”, rekao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a novinarima ispred zgrade Vlade HNŽ-a u Mostaru.

 

Vlada nije definirala kolektivni ugovor

 

Ministra Opsenicu krive jer je, kako su naglasili iz sindikata “činio sve kako bi se odugovlačilo pregovaranje”.

 

“Pozivamo sve članove na dostojanstveno ponašanje, kao i građane da nas podrže. Hitni slučajevi neće ostati uskraćeni za zdravstvenu zaštitu, a Nevenku Hercegu i Goranu Opsenici poručujemo da su odgovorni za bilo koju posljedicu koju izazove štrajk, ako se desi nešto nepredviđeno”, poručeno je s konferencije. Oni imaju još vremena do početka generalnog štrajka, ukoliko imaju volje i želje, za dostavljanje svoje verzije kolektivnog ugovora. Resorni ministar nije organizirao mirovnu konferenciju za rješavanje kolektivnog radnog spora, a niti je Vlada HNŽ-a poslala svoju verziju kolektivnog ugovora da definira točno što stoji u kolektivnom ugovoru i da se ugovor potpiše na obostrano zadovoljstvo”, kaže Vuković ipak tako ostavljajući prostor za dogovor s Vladom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing