ZDRAVSTVENI RADNICI U HNŽ: “U ponedjeljak idemo pred Vladu, neka se stide”

ZDRAVSTVENI RADNICI U HNŽ: “U ponedjeljak idemo pred Vladu, neka se stide”

”U 8 sati počeo je generalni štrajk svih zdravstvenih radnika u HNŽ. Poručujemo Vladi da dolaze u ponedjeljak, neka se srame svih ovih zdravstvenih radnika, što nas ponižavaju”, rekao je za Bljesak.info Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Optužio je Vladu na čelu s Hercegom za stanje u zdravstvu

”Sramota neka bude Nevenka Hercega koji nama kaže da nije više premijer, sramota neka bude ministra Opsenicu, koji prima svoj novac, a nek sramota bude i ministra Faladžića koji drži cijeli naš novac”, rekao je i dodao: Borba do kraja ”Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše”.

”Problem je što Vlada ponižava zdravstvene radnike i ponaša se tako prema nama. Krše zakon, ovo je za vaku krivičnu prijavu. Sindikat je taj koji poštuje Zakon i tjera Vladu da se drži zakona. To je jedina Vlada koja je poslala Sindikat na sud. Sramota da imamo ovakvu vladu. Dok je bila korona, uzimali su poene i pljeskali ”bravo zdravstveni radnici”, a gdje su sad”, pitao je Anić.

Poziv na razumijevanje

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić pojasnila je njihove zahtjeve. ”Mi zahtjevamo je povećanje plaća od 30% i ostalih uvjera na rad. Želimo da javnost zna da mjesecima radimo bez kolektivnog ugovora, a jedini krivac za to je Vlada HNŽ, koja mjesecima nije uradila ništa da spriječi kolaps zdravstva u HNŽ”, istaknula je.

Pozvala je Vladu, ali i pacijente, na razuijevanje.

”Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom, a do tada naše pacijente molimo za stpljenje i razumijevanje”, rekla je Mišić. Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro također krivca vidi u Vladi HNŽ.

Medicinska sestra ne naplati prosječnu plaću

“Jedna medicinska sestra ska sestra, koja je referent u zdravstvu, ne može naplatiti prosječnu plaću u Federaciji BiH. Svi smo opterećeni obiteljima, kreditima, a potpuna odgovornost je na Vladi. Sve nas je zaobišlo u vremenu iza nas, nas medicinske radnike”, navodi Kodro.

Dodao je kako je zdravstvene radnike u HNŽ ”zaobišlo sve osim kiše”

”I pomoć koja je davana radnicima za saniranje stanja Covida, i mnogo lošije privatne firme dale su radnicima novac, a jedini koji su ostali bez te podrške su zdravstveni radnici”, navodi.

Očekujemo da ih Vlada već tijekom dana pozove na razgovore i da se razgovara o zahtjevima za povećanje plaća. Obrada samo životno ugroženih pacijenata Podsjetimo, u četvrtak u 8 sati započeo je generalni štrajk radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije. U vremenu generalnog štrajka, pacijenti koji budu životno ugroženi i kojima je zdravlje upitno bit će primljeni u zdravstvene ustanove, dok će druge specijalističke ambulante i konzultativni pregledi biti isključeni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing