Zelenski: “Mobilizacija svijeta mora prestići mobilizaciju našeg zajedničkog neprijatelja”

Zelenski: “Mobilizacija svijeta mora prestići mobilizaciju našeg zajedničkog neprijatelja”

Volodimir Zelenski obratio se učesnicima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i poručio da se svijet mora još više zalagati za mir u Ukrajini i mora biti brži od ruskih napada.

Učesnici Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu minutom šutnje odali su počast na žrtve helikopterske nesreće u kojoj su poginuli ministar unutrašnjih poslova Ukrajine i još 17 osoba.

Minut šutnje najavljen je na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji se prisutnima obratio putem videolinka.

Zelenski je pozvao svijet da ubrza donošenje odluka koje će pomoći Ukrajini da se odupre ruskoj agresiji

“Mobilizacija svijeta mora prestići još jednu vojnu mobilizaciju našeg zajedničkog neprijatelja. Opremanje Ukrajine sistemima protuzračne obrane trebalo bi da nadmaši sljedeće ruske raketne napade. Isporuke zapadnih tenkova trebale bi prestići još jednu invaziju ruskih tenkova na Ukrajinu. Obnavljanje sigurnosti i mira u Ukrajini treba biti brže od ruskih napada na sigurnost i mir u drugim zemljama”, rekao je Zelenski.

Daleko od Davosa, u Sankt Peterburgu, ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je fabriku oružja “Obuhov” i pohvalio radnike za njihovo jedinstvo, solidarnost i hrabrost u unapređenju ruske raketne nauke.

“Sve to stvara osnovu za naš efikasan razvoj i za pobjedu. Osigurana je, ja u to ne sumnjam. Naša proizvodnja (projektila PVO) je usporediva sa svjetskom proizvodnjom. Dakle, imamo na šta da se oslonimo, a sve to ne može da ne ulijeva povjerenje da će pobjeda biti naša”, rekao je Putin.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar