Zelenski napravio “čistku” među ukrajinskim svećenicima: Pronađena proruska literatura i milijuni u gotovini

Zelenski napravio “čistku” među ukrajinskim svećenicima: Pronađena proruska literatura i milijuni u gotovini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret o oduzimanju ukrajinskog državljanstva za 13 svećenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi ukrajinska novinska agencija Levi Bereg pozivajući se na svoje izvore.

Mediji navode da je među osobama kojima je oduzeto državljanstvo i mitropolit tulčinsko-bratslavski Jonafan kojeg je, kako je ranije objavljeno, Služba sigurnosti Ukrajine optužila za izazivanje razdora, a kasnije je hospitaliziran zbog srčanih problema.

Također je oduzeto državljanstvo ladižinskom biskupu Sergiju, vikaru Tulčinske eparhije

Nedavno su ukrajinske agencije za provođenje zakona provele niz racija protiv Ukrajinske pravoslavne crkve.

Služba sigurnosti Ukrajine tvrdi da je pronašla “prorusku literaturu i milijune u gotovini”, kao i materijale koji negiraju postojanje Ukrajine.

Zelenski je 1. prosinca izdao dekret o određenim aspektima djelovanja vjerskih organizacija u Ukrajini i primjeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mjera, koje su u biti usmjerene na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve.

Izdao je naredbe da se parlamentu podnese prijedlog zakona o zabrani “vjerskih organizacija povezanih s središtima utjecaja u Rusiji, jačanje mjera za identifikaciju i suzbijanje subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u vjerskoj sferi Ukrajine, te analizu povelje reguliranje Ukrajinske pravoslavne crkve u odnosu na crkvene i kanonske veze s Moskovskom patrijaršijom”, javlja TASS.

Foto: EPA/EFE

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar