Zelenski planira dolazak na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, no dolazi i Lavrov

Zelenski planira dolazak na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, no dolazi i Lavrov

U Ujedinjenim narodima će 20. septembra biti održan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a gdje se očekuje da će lično prisustvovati predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Međutim, prema pisanju ruskih medija, na sastanku će biti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Naglašeno je da Zelenski planira lično prisustvovati Generalnoj skupštini UN-a kako bi uvjerio niz zemalja koje još uvijek oklijevaju da podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Kako prenosi Politico, šef ukrajinske države će ovu posjetu iskoristiti i u dvije taktičke svrhe. Prvo, kako je rekao neimenovani ukrajinski zvaničnik, Zelenski se nada uključivanju što većeg broja zemalja u Globalni mirovni samit zakazan za jesen 2023. Drugo, ukrajinski predsjednik se fokusira na pronalaženje rješenja za prehrambenu krizu uzrokovanu ruskom invazijom.

Ruska agencija “RIA Novosti” piše da će na sastanku biti i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, sa pozivom stalnom predstavniku Ruske Federacije pri UN Vasilju Nebenzji.

Američki Politico pisao je o navodnom potencijalnom susretu Zelenskog i Lavrova, pozivajući se na vlastite anonimne izvore.

U svakom slučaju, Lavrov će održati vlastite sastanke s liderima zemalja koje još uvijek komuniciraju sa njima.

Izvor: Klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar