• Zelenski: “Spremni smo za njihove akcije”, Kadirov upozorava: “Doći će do ofenzive, nećemo se povući ni jedan korak.”
  • Zelenski: “Spremni smo za njihove akcije”, Kadirov upozorava: “Doći će do ofenzive, nećemo se povući ni jedan korak.”

Zelenski: “Spremni smo za njihove akcije”, Kadirov upozorava: “Doći će do ofenzive, nećemo se povući ni jedan korak.”

Danas je 47. dan ruske invazije na Ukrajinu. Volodimir Zelenski zatražio je još oružja i potpuni embargo Zapada na ruske energente. Ukrajinski predsjednik Rusiju je optužio za mučenje i kukavičluk te da se boje priznati pogreške.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da je bila strateška pogreška Njemačke i Francuske kada su se 2008. usprotivile ukrajinskom pristupanju NATO-u. Ramzan Kadirov, moćni čelnik Čečenije, rekao je rano u ponedjeljak da će doći do ofenzive ruske vojske ne samo na opkoljeni grad Mariupolj već i na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Ključni događaji

Austrijski kancelar Karl Nehammer putuje u posjet Moskvi kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govori pred južnokorejskim parlamentom.

Svjetska banka: Ukrajinska ekonomija zbog rata će se ove godine smanjiti za gotovo polovicu

Tijek događaja

8:18 – Ministri vanjskih poslova država članica EU u ponedjeljak će na sastanku u Luxembourgu razgovarati o dodatnoj vojnoj pomoći za Ukrajinu suočenoj s ruskom agresijom, ali razmatrat će i nove sankcije Moskvi. Ministri će razgovarati o prijedlogu europskog povjerenika za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella da se Ukrajini isporuči oružje i vojna oprema u vrijednosti 500 milijuna eura.

Razgovarat će i o mogućim dodatnim sankcijama Rusiju među kojima je embargo na naftu, nakon što je prošli tjedan donesena odluka o zabrani izvoza ruskog ugljena.

8:01 – Britansko ministarstvo obrane u svojem je najnovijem obavještajnom izvješću upozorilo kako bi ranija upotreba fosfornih bombi ‘povećala mogućnost njihovog budućeg korištenja u Mariupolju jer se borbe za taj grad intenziviraju’.

Navode i kako se rusko granatiranje nastavilo u regijama Donjecka i Luganska ‘s tim da su ukrajinske snage odbile nekoliko napada koji su rezultirali uništenjem ruskih tenkova, vozila i topničke opreme’. U izvješću stoji kako rusko oslanjanje na ‘nenavođene bombe’ smanjuje njihovu sposobnost preciznog ciljanja u napadima te da se time ‘znatno povećava rizik od civilnih žrtava’.

7:15 Novi Zeland šalje zrakoplov C-139-H Hercules i tim od 50 osoba u Europu kako bi podijelili vojnu pomoć Ukrajini. Premijerka Jacina Ardern najavila je u ponedjeljak raspoređivanje osoblja i 13 milijuna dolara potpore.

“Naša podrška je pomoć ukrajinskoj vojsci da odbije brutalnu rusku invaziju”, rekla je Ardern dodajući da je takav napad na suverenitet jedne zemlje ‘prijetnja svima nama’. Zrakoplov će se ‘pridružiti lancu vojnih zrakoplova iz partnerskih zemalja’ te će Europom ‘nositi prijeko potrebnu opremu i zalihe do ključnih distribucijskih centara’, navode u Uredu premijera i dodaju da zrakoplov i osoblje ni u jednom trenutku neće ući u Ukrajinu, javlja The Guradrian.

6:49 – Turske vlasti planiraju stvoriti zasebnu zračnu tvrtku za prijevoz ruskih turista do turskih odmarališta, prema izvješću turskih medija koje prenosi BBC, nakon što je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa suspendirala certifikate svim ruskim zračnim prijevoznicima. “Eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine dovela je do problema u turističkom sektoru u Turskoj, jer su oba tržišta vrlo važna za poslovanje”, piše turski list Sabah, pozivajući se na izvješća ruske novinske agencije Interfax.

Nova tvrtka trebala bi imati sjedište u Antaliji, na turskoj mediteranskoj obali

“Zahvaljujući toj zrakoplovnoj tvrtki, bit će moguće privući dodatnih milijun ruskih turista”, kažu izvješća. Osim toga, Turkish Airlines se navodno dogovorio s ruskim agencijama da će rezervirati blokove sjedala za ruske turiste na svojim letovima. Međutim, zbog nestabilne situacije i zapadnih sankcija, Turska je pesimistična oko broja Rusa koji će je mogući posjetiti u turističke svrhe 2022.

06:14 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u noći na ponedjeljak ruske snage za mučenje i kukavičluk te rekao da se vlast boji priznati pogreške.

Izvor: vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar