Željka Cvijanović nova – stara premijerka Vlade RS

Željka Cvijanović nova – stara premijerka Vlade RS

Narodna skupština Republike Srpske pola sata iza ponoći izabrala je novu Vladu RS-a koju će ponovo predvoditi dosadašnja premijerka Željka Cvijanović.

Postizborna procedura nalaže i potvrđivanje premijerke i sastava nove entitetske vlade i u Vijeću naroda RS-a, koje još nije ni konstituirano.

Za izbor Željke Cvijanović za predsjednicu Vlade RS-a i članove njenog kabineta glasala su 44 poslanika, a protiv je bilo 37 poslanika.

Cjelodnevna rasprava, kroz 42 diskusije, protekla je u žestokoj polarizaciji zastupnika pozicije i opozicije, uz 40 replika, oštre optužbe i često odstupanje od dnevnog reda.

Zastupnici Koalicije 'Domovina' ukazali su da je neophodno da se buduća entitetska vlada fokusira na oblast obrazovanja bošnjačke djece, zapošljavanje povratnika i povratak u RS.

U novoj entitetskoj ministar financija ostat će Zoran Tegeltija, u resor unutarnjih poslova dolazi dosadašnji načelnik Komunalne policije u Banjoj Luci Dragan Lukač, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite vodit će Milenko Savanović, u resor Ministarstva industrije, energetike i rudarstva prelazi Petar Đokić, novi ministar pravde bit će Anton Kasipović, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje će voditi Stevo Mirjanić, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Jasmin Komić i dalje će biti ministar nauke i tehnologije, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave vodit će Lejla Rešić, Predrag Gluhaković dolazi na mjesto trgovine i turizma, nova ministrica porodice, omladine i sporta bit će Jasmina Davidović, resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vodit će Srebrenka Golić, a novi ministar prometa i veza je Neđo Trninić.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju je Zlatan Klokić, a za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš.
fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar