• Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka
  • Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka

Zemlja bez mora, ali s 4000 otoka

Sama vožnja brodićem ili čamcem kroz ove predjele dovoljna je da vas baci u trans ili da se osjećate kao u starim dokumentarcima koji istražuju egzotične i nepoznate zemlje Dalekog istoka.

Laos je azijska zemlja, uskraćena za more skoro na isti način kao i nama susjedna BiH. Pa, dok čak i naši susjedi imaju skroman, ali vrijedan izlaz na more, Vijetnamci su svojim susjedima u Laosu blokirali čak i tu opciju, protegnuvši se od sjevera na jug taman toliko da ovima upropaste ljetne planove. – piše Punkufer.hr

No, zato Laos ima nešto drugo na samom jugu zemlje, uz granicu s Kambodžom

Ovdje se rijeka Mekong grana na desetke riječica, tvoreći mnoštvo riječnih otoka i bogati arhipelag od kojeg zastaje dah. Uz obale rijeka pod krošnjama palmi nalaze se lijepe drvene kućice, a svako malo naići ćete i na pješčane plaže koje izviruju iz vode.

Si Phan Don, Laos - 13

Si Phan Don, Laos – 13(Foto: Getty Images)

Premda je i sama vožnja brodićem ili čamcem kroz ove predjele dovoljna da vas baci u trans ili da se osjećate kao u starim dokumentarcima koji istražuju egzotične i nepoznate zemlje Dalekog istoka, ovdje postoje i neke nezaobilazne ”turističke” točke.

Neke od najpoznatijih atrakcija u ovom dijelu su stara željeznica koju su krajem 19. stoljeća izgradili Francuzi. Zove se Don Det–Don Khon jer povezuje otoke Don Det i Don Khon (sad ovo čudno ime ima više smisla). Korištena je do Drugog svjetskog rata i bila je duga 7 kilometara. Danas tvori muzej na otvorenom.

Osim željeznice, ovdje se nalazi i još nekoliko ljudskih ruku tvorevina, među kojim je i raskošni budistički hram Wat Khon Tai u kojem se i danas čuvaju relikvije i umjetnine starih Kmera.

U blizini su i slapovi Khone ili kako ih još zovu, Pha Pheng. Nisu poznati po svojoj visini – štoviše, prilično su mali i hitri, uz nekoliko iznimki od onih visine oko 20 metara. No, zato su široki čak 11.000 metara. Zbog toga ih često smatraju najširim slapovima svijeta.

Si Phan Don, Laos - 11Si Phan Don, Laos – 11(Foto: Getty Images)

Također je popularno promatranje dupina

Zvuči još čudnije nego ime lokalne željeznice, no radi se o posebnoj vrsti dupina koja se može pronaći u rijekama Daleke Azije, naročito u područjima blizu ušća u more.

Ono što ih čini prepoznatljivima jest njihov oblik glave koji je okrugao – imaju čelo kao avionsku pistu, što bi se reklo. Mogu težiti i po 200 kilograma, te dosegnuti duljinu od dva metra. Rekorder je čak 2,7 metara dugačak mužjak pronađen u Tajlandu, no možda ga upravo vi ugledate u rijeci Mekong.

Rijeka Mekong inače spada među najdulje rijeke svijeta. Njena duljina iznosi čak 4 900 kilometara što je svrstava na 13. mjesto u svijetu – duža je npr. od Volge, Dunava, Tigrisa, te rijeka Niger i Rio Grande. A kako izgleda ova ljepotica zajedno sa svojim neobičnim i simpatičnim stanovnicima, možete pogledati u ovom videu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar