Zemljani na Mars šalju 90 tisuća pozdrava

Zemljani na Mars šalju 90 tisuća pozdrava

Radio teleskopi sa Zemlje poslat će danas 90 tisuća poruka na Mars u čast 50. godišnjice prvog posjeta svemirske letjelice tom planetu.

Američka tvrtka Uwingu organizirala je to izvanzemaljsko pozdravljanje u čast 50. godišnjici NASA-ine misije Mariner 4, a i kako bi prikupila sredstva za svoje druge projekte.



Inicijativa Transportiraj me na Mars pozvala je zainteresirane sudionike da pošalju svoje ime, poruke i slike na Mars po cijeni od pet do 99 dolara. Odazvalo se nekoliko slavnih ličnosti, među kojima i glumac i komičar Seth Green te glumac George Takei koji je u televizijskoj seriji Zvjezdane staze glumio g. Sulua.



Odašiljanje će početi u 15 sati po lokalnome vremenu na Floridi, a to je u 21 po srednjoeuropskome. Poruke putuju brzinom svjetlosti pa će im do Marsa trebati oko 15 minuta. Cijeli će se proces obaviti dvaput.



Organizatori kažu da nema veze što nitko neće odgovoriti na poruke.



Otkako je Mariner 4 uspješno proletio kraj Marsa, i poslao prve slike površine Crvenog planeta, više od 20 drugih svemirskih letjelica uspješno je posjetilo, ušlo u orbitu ili se čak spustilo na Marsovu površinu.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar