Žene stručnije, a daleko manje plaćene

Žene stručnije, a daleko manje plaćene

Zaposlene žene u velikim dijelovima svijeta bolje su obrazovane, iskusnije i produktivnije od muških kolega, ali i dalje zarađuju manje – navodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Najveća razlika u plaći između žena i muškaraca je u SAD, gdje žene zarađuju prosječno 64,20 dolara za isti posao za koji muškarac prima 100 dolara.

U Americi je tu razliku moguće objasniti faktorima poput – veće produktivnosti muškaraca, obrazovanja ili iskustva, ali u Europi, Rusiji i Brazilu žene imaju bolje rezultate u tim kategorijama, a razlika u plaćama i dalje postoji.

"Jedan od osnovnih razloga za manje plaće žena je – diskriminacija", ističe zamjenik generalnog direktora ILO-a Sandra Polaski.

U 26 europskih zemalja, žene bi u prosjeku trebale očekivati 0,9 posto veću plaću od muškaraca, ali u stvarnosti one zarađuju 18,9 posto manje.

U Brazilu, Rusiji, Danskoj, Švedskoj i Litvi žene bi trebale zarađivati deset posto više, a u Sloveniji čak 18,5 posto.

U Kini, muškarci i žene bi, prema svim faktorima, trebali biti jednako plaćeni, a žene bi trebale čak dobivati 0,2 posto više. Ali u stvarnosti, Kineskinje su plaćene čak 22,9 posto manje od muškaraca.

Rusija i Brazil su zemlje u kojima se plaće muškaraca i žena razlikuju više od onoga što je očekivano. U Rusiji žene zarađuju 32,8 posto manje od muškaraca.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar