Živko Budimir optužen za zloporabu položaja

Živko Budimir optužen za zloporabu položaja

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podignulo je optužnicu protiv dosadašnjeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira kojega tereti za zloporabu službenog položaja i ovlasti i primanje mita, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik ovog tužiteljstva Alen Hamzić.

Optužnica protiv Budimira tereti i njegova savjetnika Petra Barišića te Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Armina Kulovca i Željka Asića.

Svi oni bili su pod istragom koju je otvorilo Tužiteljstvo BiH, a Budimir i ostala petorica su i uhićeni 2013. godine, nakon čega je odlazeći predsjednik Federacije BiH u pritvoru proveo gotovo mjesec dana.

Državno je tužiteljstvo naknadno istragu prepustilo tužiteljstvu Sarajevske županije.

Budimir i ostali terete se da su pogodovali osobama osuđenim na zatvorske kazne tako što su im za novčanu naknadu osiguravali smanjenje kazni ili njihov oprost temeljem ovlasti koje ima predsjednik Federacije BiH.

Budimir je kao kandidat Hrvatske stranke prava (HSP) za predsjednika FBiH imenovan nakon izbora provedenih 2010. godine kada je vlast formirala koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH).

Mandat bi mu trebao biti okončan upravo na dan kada je protiv njega podignuta optužnica a na dužnosti entitetskog predsjednika trebao bi ga naslijediti Marinko Čavara iz HDZ BiH.
hina

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar