Život na rate: Naočale i proteze na rate, građanima i ortopedska pomagala postala luksuz

Život na rate: Naočale i proteze na rate, građanima i ortopedska pomagala postala luksuz

U posljednje dvije godine prava su rijetkost pacijenti koji mogu odjednom platiti intervencije ili protetiku koja im je nužna ne iz estetskih nego iz zdravstvenih razloga. Najpotresnije je kad dođu umirovljenici ili roditelji s djecom koji ne mogu platiti nešto što je za zdravlje nužno. Mnogi čak i zaplaču – govori vlasnik jedne od privatnih bh. stomatoloških ordinacija. Problem, kaže, rješava tako što, bez ikakvih jamstava, račun podijeli u nekoliko rata. Ipak, nitko mu, kaže, nije ostao dužan iako neki pacijenti zbog besparice znaju prilično zakasniti s ratom, piše Večernji list BiH

Na europskom dnu

Nije samo stomatološka protetika pomagalo koje se uzima na kredite ili rate. Naime, oftamološka pomagala, točnije naočale, koja nisu estetski hirovi nego prijeka potreba, također se plaćaju na rate. Za ljude koji imaju problema s vidom i naočale su nužni “luksuz” koji samo rijetki mogu platiti odjednom. – Iako su naše cijene pristojne jer ne držimo skupe markirane okvire, skoro polovina kupaca naočale plaća na rate – kazao je za Srpskainfo.com Aleksandar Brkić, vlasnik jedne optičarske trgovine. Prema njegovim riječima, ljudima koji moraju nositi naočale s “progresiv” dioptrijom nije lako izdvojiti skoro 400 maraka koliko one koštaju. Zato najčešće “peglaju” kreditne kartice kojima trošak “razgode” na šest rata. Za ovakve naočale najčešće se opredjeljuju ljudi koji, zbog prirode posla ili zato da bi stigli na dva ili tri posla i prehranili obitelj, moraju voziti automobil, što je danas također prijeka potreba, a ne luksuz. Najveći broj građana BiH teško osigurava golu egzistenciju i, prema svim relevantnim podacima, pripadamo samom europskom dnu. Ovo su potvrdili i podaci Eurostata iz lipnja 2018. godine, a koji se odnose na prošlu godinu, pa navedeni slučajevi i ne čude. Prema toj statistici, kupovna moć bh. stanovništva iznosi 32% europskog prosjeka i nalazimo se na pretposljednjem mjestu najsiromašnijih zemalja Europe. Na samom dnu su, prema ovim podacima, stanovnici Albanije, čija je kupovna moć 29% europskog prosjeka.

Golo preživljavanje

Bh. građani godinama zadužuju se samo za preživljavanje. Ne razmišljajući od čega će živjeti sutra, mnoge obitelji se bezdežno zadužuju, ali ne zbog luksuza, nego kako bi kupile najosnovnije, sačuvale zdravlje i preživjele. Milijarde maraka nenamjenskih kredita građani su posudili od banaka za odlazak na ljetovanja i zimovanja, ali i registraciju automobila, kupnju ogrjeva, spremanje djece za školu, kumovanje na svadbama. Nažalost, zadužuju se i za nabave ortopedskih pomagala koji su im nužni za normalan život. Zbog premalih plaća i mirovina, i osnovne potrepštine za većinu građana, koji na raspolaganju imaju premalo novca za svaki izdatak veći od 100 KM, predstavljaju luksuz. Pa su tako naočale ili zubne proteze, bez kojih je život nemoguć, a koje zdravstveno osiguranje već odavno ne pokriva, nedostižni za veliki broj građana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing