Život u slikama svetog Jakova Markijskog

Život u slikama svetog Jakova Markijskog

U svetištu sv. Jakova Markijskog u talijanskom gradiću Montepradone izašao je iz tiska ilustrirani životopis sveca koji je kao redovnik djelovao također i u bh. krajevima, točnije u Deževicama

U svetištu sv. Jakova Markijskog u talijanskom gradiću Montepradone izašao je iz tiska ilustrirani životopis sveca koji je znamo – kao redovnik djelovao također i u bh. krajevima, točnije u Deževicama.

Ilustrirani životopis opisuje njegovo sklonište u pećini u Deževicama pokraj izvora koje je sam svetac blagoslovio i stabla ispod kojeg je molio svoje svećeničke i zavjetne molitve

Unatoč brojnim pokušajima ne samo turske nego i kasnije jugoslavenske politike da se pećina sori, ostala je netaknuta i cjelovita u svojim izvornim dimenzijama. Od 2015. god. franjevački samostan i svetište u Montepradoneu pokušava uspostaviti bliske hodočasničke odnose sa župom Deževice.

U jednom trenutku pošlo je za rukom da se uspostavi bliski odnos ovih dvaju svetišta. U istu svrhu sagrađen je i gostinjac za talijanske hodočasnike. Umeđuvremenu, prilike su se promijenile i na jednoj i na drugoj strani.

Novoimenovani upravitelj svetišta sv. Jakova u Montepradoneu fra Michaele Massaccio ovih dana ponovno pokreće započetu želju talijanskih hodočanika da godišnje hodočaste svojemu zaštitniku u Deževice. Utinam! (kta/m.m.)

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar