Za zločine u Trusini 37 godina zatvora zapovjednicima Armije RBiH

Za zločine u Trusini 37 godina zatvora zapovjednicima Armije RBiH

SARAJEVO – Ova presuda od iznimnog je značaja ponajprije zbog toga što je konačno dočekano da se ostvari dio pravde prema žrtvama i obiteljima stradalih, zbog činjenice da su optuženi i njima bliske osobe izlagali istražitelje, tužitelje i suce stravičnim pritiscima i prijetnjama.

Nekadašnji zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Nihad Bojadžić pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina zbog ratnih i zločina protiv čovječnosti u hercegovačkom selu Trusina kod Konjica, dok su nekadašnji pripadnici te postrojbe Mensur Memić i Nedžad Hodžić osuđeni na kazne od 12 godina.

Prijetili tužiteljima

Memiću je prvostupanjska kazna od 10 povećana na 12 godina zatvora, a ukupno je ova trojka kažnjena s 37 godina zatvora. Ova presuda od iznimnog je značaja ponajprije zbog toga što je konačno dočekano da se ostvari dio pravde prema žrtvama i obiteljima stradalih, zbog činjenice da su optuženi i njima bliske osobe izlagali istražitelje, tužitelje i suce stravičnim pritiscima i prijetnjama, ali i činjenice da se mijenja uvriježena “istina” o posljednjem ratu u kojemu su zločini koje su činile postrojbe bošnjačke A BiH bili spontani i stvar incidenata, piše Večernji list.

Trusina se, naime, dogodila istoga dana kada i zločin koji su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane počinili u Ahmićima. Broj ubijenih Bošnjaka u Ahmićima bio je pet puta veći, a razlika ili sličnost je u tome što su Ahmići i u Haaškom sudu proglašeni legitimnim vojnim ciljem, dok je Trusina bila mjesto koje nije predstavljalo prijetnju u vojnom smislu. Pripadnici postrojbe “Zulfikar” su u tom selu i općini Konjic ubili 15 hrvatskih civila te strijeljali šest vojnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su se prethodno predali.

Sud BiH je u rujnu 2015., nakon pet godina suđenja, za isti zločin osudio i Nedžada Hodžića na 12 i Mensura Memića na 10 godina zatvora. Prema presudi, Bojadžić je zapovijedao napadom na Trusinu 16. travnja 1993., kada je ubijen ukupno 21 hrvatski vojnik i civil, a četvero ranjeno, među kojima je bilo dvoje djece.

“Ni kokoš ne smije ostati”

Bojadžić je bio iznimno okrutan i poznat po izjavi kako ni kokoš ne smije ostati živa. S obližnjeg brda rukovodio je napadom ne vodeći računa o civilnim i vojnim ciljevima. Memić, kao nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog sudjelovanja u strijeljanju šestorice pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao zapovijed za pucanje te sudjelovao u ubojstvima. Prethodno su osuđeni Edina Džeko na 13 godina i Rasema Handanović Zolja na 5 i pol godina zatvora nakon što je priznala krivnju. Proces protiv nekadašnjeg zapovjednika Zulfikara Ališpage Zuke odgođen je zbog bolesti.

Večernji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar