Znanstvenici savjetuju: Kako napraviti najbolju pizzu

Znanstvenici savjetuju: Kako napraviti najbolju pizzu

Toliko je ukusnih sireva koje možemo staviti na pizzu da je ponekad teško odlučiti se kojeg odabrati. Ako ne znate koji odabrati poslušajte savjet znanstvenika i pripremite se za najbolju pizzu do sada.

Znanstvenica i profesorica kemijskog inženjerstva i tehnologije, Bryony James, sa sveučilišta Auckland odlučila je saznati koji se sir najbolje topi na pizzi i kako ih kombinirati, prenosi T-portal.

U ovom simpatičnom testu tim znanstvenika kod svakog je sira mjerio nekoliko parametara poput elastičnosti, vlažnosti, masnoće ili temperature topljenja. I to sve u svrhu da bi doznali kako dobiti fini otopljeni sir bez previše zagorjelih i smeđih plikova.

U testiranju su proučavali sedam sireva: mozzarella, cheddar, gruyere, edamer, ementaler, colby i provolone.
Rezultati su pokazali da cheddar, colby i edamer nisu jako elastični pa su i manje šanse da nastanu plikovi za razliku od mozzarelle koja je pokazala suprotno. S druge strane gruyere, ementaler i provolone zbog više masnoće sprečavaju brzo isparavanje vode pa će oni teže dobiti zapečenu, smeđu boju.

Stoga preporučaju mozzarellu u kombinaciji s bilo kojim drugim od šest sireva. Tako možete dobiti slasnu pizzu sa sirom koji se rastapa, a nema previše zagorjelih balončića koji kvare okus.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar