Znate li da više ne morate zvati policiju u slučaju prometne nezgode

Znate li da više ne morate zvati policiju u slučaju prometne nezgode

Veliki broj vozača u BiH ne zna da u slučaju lakših prometnih nezgoda, odnosno onih nezgoda u kojima su učesnici suglasni o tome tko je kriv, ne moraju zvati policiju, već mogu zapisnik napraviti sami i naplatiti štetu.

Za to je samo potrebno imati kod sebe primjerak “europskog obrasca” koji se već godinama koristi u Europi, ali i kod nas, s tim što kod nas ta praksa još uvijek nije potpuno zaživjela.

Europski izvještaj je izvještaj o prometnoj nezgodi koji se koristi kod svih prometnih nezgoda, a koji je urađen u skladu s modelom koji je izdao Europski komitet osiguranja (Comitie Europeen des Assurances – CEA).

U slučaju prometne nezgode s materijalnom štetom, mjesto prometne nezgode potrebno je fotografirati s nekoliko različitih pozicija (može i mobitelom), eventualno po potrebi izmjeriti pojedine elemente prometne nezgode, te izvršiti popunu obrasca europskog izvještaja o prometnoj nezgodi.

U slučaju neusuglašenosti učesnika oko popune obrasca izvještaja ili ukoliko učesnici u nezgodi nemaju kod sebe “europski obrazac”, dužni su pozvati policiju. U slučaju da nemate obrazac, a da ste suglasni oko njegove popune, možete ga zatražiti od policije koja dođe na lice mjesta i tako će osoba koja je skrivila nezgodu izbjeći dodatno novčano kažnjavanje od strane policije.

Za slučaj prometne nezgode u kojoj su sudjelovala dva vozila, koristi se samo jedan komplet europskog izvještaja (dva lista).

Ukoliko su u prometnoj nesreći sudjelovala tri ili više vozila, koriste se dva ili više kompleta europskog izvještaja.

Prilikom popune europskog izvještaja koristi se obavezno kemijska olovka.

evropski

Nakon što popunite izvještaj (vrlo je jednostavan za popunu), svaki od učesnika se potpiše u dnu oba primjerka (po jedan ide za oba sudionika u nezgodi). Potom strana koja nije kriva odnese izvještaj i fotografije u osiguranje vozača koji je skrivio nezgodu i time je posao skoro pa završen kada je procedura naplate štete u pitanju. Ostaje samo da uposlenik osiguranja pregleda oštećenja na vašem vozilu, fotografira ih detaljno i to je to. Čekate da vas pozovu (oko 14 dana) i ponude vam iznos novca na ime odštete.

fokus.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar