“Zombi” droge sve više u susjedstvu, za očekivati je da će se preliti i na BiH

“Zombi” droge sve više u susjedstvu, za očekivati je da će se preliti i na BiH

U Hrvatskoj je evidentiran porast broja slučajeva korištenja fentanila, takozvane zombi-droge, trenutačno najopasnije i najjeftinije na tržištu, a dosad su zabilježena i dva smrtna slučaja.

U Hrvatskoj je evidentiran porast broja slučajeva korištenja fentanila, takozvane zombi-droge, trenutačno najopasnije i najjeftinije na tržištu, piše Večernji list BiH. Fentanil se koristi kao anestetik u veterinarstvu, ali u posljednje je vrijeme, jer je jeftin, iznimno raširen u nekim državama SAD-a. U Hrvatskoj je 2023. godini evidentirano 16 posto više prekršaja Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga nego prethodne godine. Dvojica muškaraca su u Hrvatskoj preminula od predoziranja fentanilom, potvrdio je u rujnu psihijatar Ivan Ćelić s Klinike za psihijatriju Vrapče. Riječ je bivšim ovisnicima starim 40 godina koji su se u jednom trenutku i liječili u bolnici Vrapče.

Transdermalni flaster

Fentanil je sintetski opioid koji se u medicini već više od četiri desetljeća koristi za ublažavanje bolova. Daje se samo uz liječnički recept. Stotinjak puta je jači od morfija, odnosno 50 puta jači od heroina. Nažalost, “crno tržište” se brzo prilagođava. Tako je sve krenulo i u Americi, prvo s lijekovima na recept koji su služili za ublažavanje bolova, zatim je stigao meksički heroin i onda, naravno, tržište je reagiralo tako da je došlo do “poplave” fentanila. Kako kažu – od jednog grama fentanila praktički možete napraviti od 500 do 600 doza, dovoljno za jednog prosječnog korisnika, odnosno jednog prosječnog ovisnika o heroinu, i tu nastaje problem.

Znači, desetak grama fentanila vrlo je lako prokrijumčariti, a od desetak grama fentanila možete napraviti na tisuće doza. Koliko je ova droga prisutna u BiH? Nakon što je udruga “Prevent” krajem prošle godine upozorila kako sumnja da je smrt četvero uživatelja droga izazvalo korištenje fentanila, srpsko Ministarstvo zdravstva poduzelo je sve raspoložive mjere. Službene potvrde institucija nema, ali brojne udruge koje se bore protiv bolesti ovisnosti upozoravaju na to da je fentanil uzeo maha i u Srbiji. Prema podacima Federalne uprave policije, fentanil u obliku tableta, praha, kapsula nije zabilježen na području Federacije BiH, osim u obliku transdermalnih flastera koji su korišteni najvjerojatnije u nedostatku heroina.

“Slučajevi zapljene fentanila bili su aktualni 2017. godine, i to u obliku transdermalnih flastera, odnosno farmaceutskog lijeka. Tada je na području Bosansko-podrinjske županije zaplijenjeno 160 komada, a na području Hercegovačko-neretvanske šest komada”, potvrdili su za Fenu iz Federalne uprave policije.

Kako je ranije za Fenu kazao ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić, prema literaturnim navodima, u BiH za sada nema slučajeva predoziranja fentanilom, ali može se čuti kako je u Hrvatskoj i Srbiji počela zloupotreba fentanila, pa je za očekivati da će se to vrlo brzo preliti i na BiH s obzirom na puteve prijenosa droge koji vladaju na “balkanskoj ruti”. – Ne bih mogao jamčiti da već nije počela njegova konzumacija i kod nas, samo mi to još ne vidimo, odnosno pacijenti nisu došli u takvo stanje da bi se to pokazalo – naglasio je Skočibušić. Prema njegovim riječima, snaga samog psihotropnog učinka fentanila je deseterostruko jača nego kod heroina. – Učinci su za samu osobu mnogo razorniji, odnosno dugoročne posljedice su letalnije u odnosu na dosadašnje droge – naglasio je.

Leže polumrtvi

Iz SAD-a je u rujnu prošle godine stiglo upozorenje Europi: -Pripremite se za nagli porast korištenja sintetičke droge fentanil. Sintetička droga, slična heroinu, ali više desetaka puta jača od njega već godinama hara Amerikom. Zbog teških halucinacija korisnika fentanil nazivaju “zombi-drogom”. Nesvjesni svijeta oko sebe, kao u hororima, američkim gradovima tumaraju ovisnici o fentanilu. Leže polumrtvi, skupljaju smeće, tijela prekrivenih inficiranim ranama od uboda. U Americi je zbog ovisnosti o fentanilu umrlo više od 100.000 osoba.

“Zombi-droga” je kombinacija ksilazina i fentanila. I jedno i drugo dovode do usporavanja disanja, smanjenja otkucaja srca, snižavanja krvnoga tlaka. Inače, prema prikupljenim podacima FUP-a, prošle godine je na području FBiH prema nadležnim tužiteljstvima podneseno 1826 službenih izvješća protiv 1905 osoba u vezi s kaznenim djelima koja se odnose na opojnu drogu, od kojih je 11 službenih izvješća prema maloljetnim osobama kod kojih je pronađena opojna droga.

Foto: Ilustracija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar