Zoran Milanović kod Pape Franje

Zoran Milanović kod Pape Franje

Papa Franjo primio je 15. studenog u audijenciju predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, na početku njegova službenog posjeta Vatikanu.

Glavne teme razgovora, kako prenosi Jutarnji list, bile su stanje u svijetu suočenome s izazovima miru i napretku, od pandemije koronavirusa do klimatske i izbjegličke krize. Također, razgovaralo se i o odnosima Katoličke Crkve i Republike Hrvatske, te o političkom stanju u njezinu okružju, s osobitom pozornošću na odnose u Bosni i Hercegovini.

Nakon audijencije, Milanović je dao izjavu za javnost

Upitan o poruci Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, ali i izjavama Pape kada govori da je to čin ljubavi dok u to vrijeme paralelno stižu poruke da bi trebalo napraviti neinvazivne metode testiranja te kako ljude ne bi trebalo prisiljavati na cijepljenje, predsjednik Milanović je rekao: „Ne mislim ja različito, ali opet, ovaj Papa nije uvijek nužno koordiniran sa svima, ali ne na vlastitu štetu. Tu očito prevladava znanstveni pogled na cijeli problem, a i maske se rijetko nose.

Propisane mjere Milanović smatra mahnitanjem bez ikakvih argumenata

Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost? Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo da se zaštite od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je tu Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustav drugim državama, prati nos BiH s nekakvim slučajevima koji uopće nisu njihov posao“, kazao je Milanović.

S Papom je predsjednik Milanpović razgovarao i o stanju u BiH. „Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. Educated guess je da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom“, rekao je Milanović.

Milanović Papi darovao glagoljaški misal

„Pričao sam mu o tomu da je glagoljica hrvatsko pismo bila stoljećima, a tek onda latinica. On je meni poklonio svoje radove, govore, i jedan umjetnički rad“, rekao je Milanović, dodavši kako je Sveti Otac pozvan doći u Hrvatsku.

Hrvatski predsjednik potom se sastao s državnim tajnikom Svete Stolice kard. Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U nastavku dana, posjetit će Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje će se susresti s rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

Spomenimo kako je ovo drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj Stolici, prvi je upriličen 2012., kada je bio premijer, te se sastao s tadašnjim papom Benediktom XVI.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar