ŽUPA RAMA- ŠĆIT : Sjećanje na ramske žrtve

ŽUPA RAMA- ŠĆIT : Sjećanje na ramske žrtve

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šćitu danas je  slavljena  misa komemoracija svim ramskim žrtvama , posebno za stradale u 2.svjetskom ratu ( 1.366) i u posljednjem ratu ( 163).

Svetu misu, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je i pod njom propovijedao mons. Ante Meštrović, fojnički arhiđakon.

I ove godine prisutni su  molili za svoje pokojne, za sve čija imena su ispisana na pločama ispod Križa, ali i za sve za čije se grobove još ne zna.

Nakon mise svećenici su zajedno s okupljenim narodom zapalili svijeće i izmolili molitvu za pokojne.

Podsjećamo, prva komemoracija ramskim mučenicima održana je 14. listopada 1990., kad je objavljena zamisao da se postavi spomenik svim žrtvama II. svjetskog rata, posebno žrtvama četničkog pokolja iz 1942., kada je u samo dva dana, 8. i 9. listopada, ubijeno više od 900 osoba. Ostvarenje te ideje potrajalo je, zbog ratnih zbivanja, do 1996., kada je Ramski križ postavljen u dvorište samostana na Šćitu. Drugi dio spomenika-ploče s imenima svih stradalih dovršen je i postavljen 2001. Kako je Rama doživjela stradanja i umiranja i u posljednjem ratu, odlučeno je da se na ploče s imenima stradalih u II. svjetskom ratu ispišu i imena stradalih u nedavnom ratu. Ramski križ i ploče s imenima stradalih u posljednja dva rata čine jedan spomenički kompleks koji poziva na molitvu i praštanje.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar