Župa Uznesenja BDM Uskoplje u trajni posjed dobila autentične moći sv. Ante

Župa Uznesenja BDM Uskoplje u trajni posjed dobila autentične moći sv. Ante

Zahvaljujući dobrim ljudima, 2019. godine župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Gornji Vakuf – Uskoplje pružila se prilika započeti izuzetno vrijedan projekt, točnije pružila im se prilika da dobiju autentične moći, moći prvog stupnja sv. Ante Padovanskog, komadić tijela ovog velikog sveca. Sv. Anto Padovanski svetac je koji se časti, kako kod nas, tako i u cijelom svijetu.
Pandemija Covid-19 usporila je ovaj projekt, ali nisu odustali
Nakon dozvole Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije, u lipnju 2020. župa je u trajni posjed dobila autentične moći sv. Ante Padovanskog. Moći su im poklonili franjevci franjevačke provincije Sv. Ante Padovanskog iz Padove koji čuvaju grob ovog velikog sveca. Kako bi moći držali u doličnom mjestu, naručili su relikvijar koji je djelo akademskog kipara iz Zagreba, gosp. Petra Dolića.
Jedna od filijalnih crkvi ove župe je filijalna crkva sv. Ante Padovanskog na Pidrišu, malo svetište posvećeno upravo sv. Anti Padovanskom. Na uočnicu sv. Anti na Pidrišu moći će zajedno s relikvijarom biti javno izložene na čašćenje, a relikvijar će se u procesiji iz župne crkve odnijeti na Pidriš.
„Velika je čast i radost u trajnom posjedu imati relikviju sv. Ante Padovanskog. Za to postoje dva razloga: prvi, sveci nam uvijek i prije svega trebaju biti uzori kršćanskog života. Ova relikvija nas treba podsjećati da Sv. Anto Padovanski nije tek neko mitsko biće kojemu se trebamo diviti, nego konkretni čovjek koji je živio u određenom vremenu i prostoru, koji je živio autentično kršćanstvo, čiji život svjedoči da se može i treba živjeti evanđeoskim životom; drugo, naše društvo prolazi kroz iznimno težak period. Svjesni smo nereda u državi, nepravde, korupcije u državnim strukturama, iseljavanja, a pandemija je samo sol na ranu našega društva. Ovaj događaj znak je nade. On je svjetlo, radosna vijest, nešto dobro za Uskoplje, napose za malu zajednicu na Pidrišu koja je ponajviše osjetila strahote masovnog iseljavanja“, kazao je župnik župe Uznesenja BDM Uskoplje fra Josip Mihael Matijanić.
Tradicionalno, vjernici iz okolnih župa, posebice iz Rame, na sv. Antu hodočaste na Pidriš
Ove godine očekuje se posebno veliko slavlje koje će vjerujemo vratiti tračak nade i radosti kako vjernicima uskopaljske doline, tako i svim ljudima dobre volje koji štuju ovog velikog sveca.
Tekst povelje uz moći sv. Ante Padovanskog
Mi, fra Robert Brandinelli, Reda Manje braće Svetoga Franje, Konventualaca, Dobrostive talijanske provincije Sv. Ante Padovanskoga, Provincijalni vikar
Svima skupa i pojedinačno, koji će pozorno čitati ovo pismo, tvrdim i svjedočim da smo mi, na veću slavu Svemogućega Boga i štovanje svojih svetih, pregledali sveti komadić od ukupnosti tijela Svetoga Ante Padovanskoga, ispovjedaoca i doktora Crkve, kojega smo darovali s mogućnošću da ga se kod sebe zadrži i javno izlaže vjernicima na čašćenje, a uzet je s vjerodostojnih mjesta i pobožno položen u staklenu posudu, načinjenu u obliku pravokutnika i doista dobro zatvorenu, povezanu svilenom vrpcom crvene boje i zapečaćenu našim pečatom španjolskoga crvena voska za njezinu vjerodostojnost. A za istinitost ovoga određujemo da se ovo pismo, našom rukom potpisano i našim pečatom potvrđeno, da na uvid. Dano u Padovi, dana 13. mjeseca srpnja, godine 2020.
M. P. fr. Roberto Brandinelli, v. r. provincijalni vikar
Izvor: Župa Uskoplje

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar