Županije će odlučivati o europskom putu

Županije će odlučivati o europskom putu

Vlada Federacije BiH konačno je odobrila uspostavu koordinacijskog mehanizma, prvog jedinstvenog institucionalnog tijela Bosne i Hercegovine koje obuhvaća cijelu njezinu ustavnu strukturu, od županija do države, čiji će predstavnici biti uključeni u provedbu europskog puta zemlje, a u suštini prihvaćanja i primjene europske pravne stečevine i standarda, piše Večernji list.Ovu je odluku potajno prihvatila Vlada Federacije BiH jer o tome ni slova nije objavljeno nakon posljednje sjednice održane u Sarajevu.

Razlog za to leži u činjenici da je prihvaćen prijedlog o mehanizmu koordinacije koji su godinama osporavale bošnjačke političke stranke protiveći se bilo kakvoj ulozi županija u sustavu odlučivanja, što bi bilo na štetu Hrvata. Ovaj prijedlog dokumenta razradio je tim Vijeća ministara u proteklom sazivu kada je na čelu bio Vjekoslav Bevanda.

Ustrajnost stranaka

U suštini, riječ je o pobjedi hrvatskih ministara i politike koji su se protivili nakanama bošnjačkih kolega da se vlast unitarizira tako da bi o svim europskim reformama isključivu suglasnost davala Federacija BiH gdje su Bošnjaci dominantni, a Hrvati mogu igrati tek sporednu ulogu zbog odnosa snaga u Vladi 12 prema 5. Bošnjačke stranke SDA, SDP, DF su svoje protivljenje uljučivanju županija objašnjavale time da bi se zakomplicirala procedura odlučivanja. No, s druge strane, Federacija BiH ne bi mogla prihvaćati odluke za županije koje se tiču njezinih isključivih ustavnih nadležnosti zbog čega bi se potkopao cijeli europski put zemlje.

Identičan prijedlog Vijeće ministara prihvatilo je potkraj srpnja, no ni tada ta odluka nije javno objavljena i sada se samo čekalo na Vladu Federacije BiH da okonča ovaj posao. Ovim dokumentom se odustalo od daljnjeg razmatranja prijedloga da bi u slučaju nepostojanja suglasja oko europskog puta BiH konačnu odluku donosio predsjedatelj Vijeća ministara zajedno s dvojicom zamjenika ili Predsjedništvo BiH.

Odobreni prijedlog ustrojstva mehanizma koordinacije još prije dvije godine prihvatila je Vlada Republike Srpske i najvažniji je uvjet kako bi BiH bila u stanju podnijeti kredibilnu prijavu za odobravanje statusa kandidata za otvaranje pregovora o članstvu u Uniji.

Pet tijela

Ovim dokumentom utvrđuju se mehanizmi usklađivanja zakonodavstva Europske unije s propisima u BiH kada se otvori proces pregovora o članstvu. Tada bi bh. vlasti trebale s jedinstvenim glasom pregovarati s EU. I ova institucija ima više razina odlučivanja, od Kolegija za europske integracije, Ministarske konferencije, Foruma političkih savjetnika, Povjerenstva za europske integracije i Radne skupine za europske integracije. U tri od pet tijela sjede i predstavnici županija.
Večernji List

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar