10 najljepših dječjih imena koja smo od Rusa trajno posudili

10 najljepših dječjih imena koja smo od Rusa trajno posudili

Rusi svijet nisu obogatili samo najvećim djelima klasične književnosti, nego i nekim od najljepših ženskih i muških imena vrlo popularnima i u Hrvatskoj. A popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj djeci često daju imena ruskog porijekla.

Donosimo pet ženskih i pet muških imena koja smo od Rusa uzeli u “trajnu posudbu”, a koja roditelji i dandanas često daju svojim novorođenim djevojčicama i dječacima.

5 POPULARNIH ŽENSKIH IMENA RUSKOG PORIJEKLA

1. Tatjana
 – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. stoljeću sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači ‘zdrava, sretna, sveta’.

3. Maša
 – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je ‘gospođa’, a drugo ‘ona koju Bog ljubi’.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano djeci rođenoj na Božić.

5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači ‘mir, spokojstvo’.

 

5 POPULARNIH MUŠKIH IMENA RUSKOG PORIJEKLA

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi dio imena dolazi od glagola ‘boriti se’, a drugi je morfem slav, čest u slavenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – ‘Bog je milostiv’. Ovo ime je unisex, odnosno može biti muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar, što znači ‘branitelj mora’.

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači ‘branim’ i imenice anér (u genitivu andrós) što znači ‘čovjek, junak’.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je stoljećima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske obitelji. Znači ‘Bog je milostiv’.

24. sata

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar