Oštre reakcije Nevladinih organizacija u Republici Srpskoj

Oštre reakcije Nevladinih organizacija u Republici Srpskoj

Nevladine organizacije iz Republike Srpske oštro su reagirale na najavu vlasti predvođenih SNSD-om Milorada Dodika da će snažnije kontrolirati rad i način financiranja tih organizacija u RS-u.

Tvrdeći kako brojne strane nevladine rade rade na “destabiliziranju društva, a ne razvoju demokracije”, predsjednik RS-a i kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima Milorad Dodik skoro je najavio donošenje zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija do konca ljeta.
Nevladine organizacije koje financiraju strane vlade i izvori poput Civil Rights Defenders (CRD), Transparency International u BiH i Helsinški odbor za ljudska prava upozorile su u priopćenju kako bi uvođenje posebnih uvjeta djelovanja moglo predstavljati kršenje ustavom predviđenih prava, ali i kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

“Denunciranjem zaposlenih u nevladinim organizacijama ili obilježavanjem njihovih aktivnosti kao nepoželjnih, stvara se opasno ozračje netolerancije i linča u kojem se nevladine organizacije prikazuju kao remetilački faktori ili subjekti koji moraju biti pod posebnim nadzorom-ističu oni te pozivaju vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da bilo koji novi zakonski prijedlog u ovoj oblasti uputi u redovitu zakonodavnu proceduru, ne praveći razliku između nevladinih organizacija na temelju njihovog izvora financiranja. Ranije je Dodik tvrdio kako nevladine organizacije rade protiv interesa Republike Srpske i na njegovom političkom eliminiranju.

Prema podacima iz listopada prošle godine u registar udruženja i fondacija te stranih međunarodnih udruženja i fondacija i drugih neprofitnih organizacija u Bosni i Hercegovini upisane su 2.324 nevladine organizacije. Prema podacima Ministarstva pravde BiH, od tog broja je 2.029 udruženja, 159 fondacija, 29 stranih međunarodnih fondacija, 59 stranih međunarodnih
udruženja i 48 stranih i međunarodnih neprofitnih organizacija.

– Nemamo podatke o broju nevladinih organizacija registriranih pri nadležnim ministarstvima i sudovima u BiH. Imamo zbirni registar, ali sve potpisnice nisu još unijele podatke – naveli su iz Ministarstva.

Nevladine organizacije predstavljaju dobrovoljnu, neprofitnu i nevladinu organizaciju, zasnovanu na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica radi ostvarenja i unapređenja određenog zajedničkog interesa i cilja koji nisu zabranjeni zakonom i Ustavom. No, jedno od pitanja koje se svakako nameće koliko ih zaista obavlja ono za što se po statutu zalažu, a koliko ih je pojedincima paravan za laku zaradu. Jer brojna udruženja građana postoje uglavnom samo na papiru, a neka čak nemaju ni adresu odnosno prostore, neka ni broj telefona. Stoga su često na meti kritika na društvenim medijima zbog, kako se to često ističe u komentarima, besmislenih akcija koje koštaju mnogo novca a u biti ne donose nikakve društvene promjene. Tu se posebno
spominju različite konferencije, okrugli stolovi, razne akcije koje imaju za cilj utjecati na društvenu svijest i drugi slični programi, a koje dio javnosti, koji je negativno usmjeren prema NVO sektoru, naziva beskorisnim okupljanjima i dešavanjima napravljenim ni za što drugo, nego za trošenje
novca.

M. Landeka

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar