10 NAJSTRAŠNIJIH PRAPOVIJESNIH PREDATORA

10 NAJSTRAŠNIJIH PRAPOVIJESNIH PREDATORA

Svi su čuli za strašnog T-Rexa, ali on nije bio ni jednini, ni najveći, ni najstrašniji prapovijesni predator. Za vas smo pripremili samo mali izbor monstruoznih stvorenja, strašnih predatora koji su gospodarili planetom prije nekoliko milijuna godina…

10. Azhdarchid

Azhdarchid1

Azhdarchid2

Azhdarchids su bili najveća leteća stvorenja koja su ikada postojala. Neki od njih imali su raspon krila do 15 metara, smiješno duge noge, vrat i kljunove, te vrlo mala tijela.

Naučnici vjeruju da su ovi predatori lovili na tlu, te da su u jednom zalogaju mogli progutati plijen veličine čovjeka. Bili su visoki kao današnje žirafe, odnosno skoro kao T-Rex. Azhdarchidi su lutali planetom i gospodarili nebom prije oko 140 miliona godina.

9. Liopleurodon

Liopleurodon1

Liopleurodon2

Liopleurodon je bio veliki morski reptil, mesožder koji je ‘vladao’ Evropom prije cca 160 – 155 miliona godina. Imao četiri jaka uda koji su ličili na lopatice, zbog čega je bio dobar i jako brz plivač. Kada je liopleurodon ganjao svoj plijen, obično bi ga i uhvatio.

Poznat je kao vladar mora, jedan od najvećih predatora u svoje vrijeme, međutim, njegova veličina ostaje nepoznata, iako se procjenjuje da je mogao narasti do 6.39 metara.

8. Teror ptica (Phorusrhacids)

Terror-ptica1

Terror-ptica2

Teror ptica (zvanični naziv Phorusrhacids) bila je dominantni predator u Južnoj Americi. Njezina vladavina je završena prije 2 miliona godina, a smatra se da je terorisala okolicu oko 60 miliona godina.

Teror ptica nije mogla letjeti, ali se zato mogla kretati jako brzo. Glava im je bila dugačka oko jednog metra, a imali su i oštri kljun koji podsjeća na kljun orla. Stručnjaci tvrde da je Teror ptica mogla s lakoćom progutati plijen veličine konja.

7. Predator X

Predator-X1

Predator-X2

Ostaci ovog predatora otkriveni su tek 2006. godine, a istraživači su ga već proglasili ‘najstrašnijim predatorom koji je ikada plivao u oceanima’.

Bio je 15 metara dug, 45.000 kilograma težak, sa 30 centimetara dugačkim zubima (slika iznad prikazuje fosil vilice). Njegovi zubi bili su toliko opasni i ugrz toliko snažan da je bio čak 4 puta jači od ugriza T-Rexa, odnosno 10 puta jači od ugriza bilo koje druge (poznate) životinje. Iako je imao 4 peraje, koristio je samo dvije za plivanje, a dodatne dvije je koristio samo kada lovi plijen.

6. Purussaurus

Purussaurus1

Purussaurus2

Purussaurus bio ogromni Kajman (u odnosu na aligatore) koji je živio u regiji (današnje) amazonske prašume. Kada je Purussaurus lutao ovim regijama, prije 8 miliona godina, one su bile poplavljene, odnosno bile su veliko more puno krokodila, slatkovodnih kitova, divovskih glodavaca i gigantskih kornjača.

Purussaurus je bio najveći grabežljivci u tom moru. Sa dužinom od 12-15 metara, bio je jedan od najvećih krokodila koji su ikada postojali. Ostaci drugih životinja (bez udova) ili fosila pregrizenih na pola, dokaz su da je Purussaurus bio izuzetno opasan predator.

5. Megalania

Megalania1

Megalania2

Megalania je bio gigantski 7 metara dugačak gušter koji je nestao prije cca 40.000 godina. Bio je naoružan izuzetno oštrim zubima, a kao da to nije bilo dovoljno, duž čeljusti je imao i žljezde koje luče otrov.

Prema nekim istraživanjima, pričama i legendama, prvi starosjedioci Australije, Aboridžini, imali su priliku da dijele stanište sa ovim strašnim predatorom. Megalania je ubjedljivo najveći gušter koji je ikada postojao, a sa svojim zubima oštrim kao žilet, otrovom i snagom, sasvim je sigurno bio i jedan od najopasnijih predatora na svijetu.

4. Dunkleosteus

Dunkleosteus1

Dunkleosteus2

Dunkleosteus je prahistorijska riba koja je živila prije oko 380 miliona godina. Bila je dugačka do 10 metara, teška oko 3,5 tone i naoružana sa nevjerovatno jakim čeljustima, koje su vjerojatno mogle progristi i metal.

Jeli su sve što se moglo naći u moru, pa čak i manje pripadnike svoje vrste. Imali su vrlo snažan ‘oklop’, zbog čega su (vjerovatno) bili spori, ali i dalje efektivni lovci. Brojni fosili ovog strašnog predatora su pronađeni u Sjevernoj Americi, Poljskoj, Belgiji i Maroku.

3. Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus-Rex1

Tyrannosaurus-Rex2

Tiranosaur (T-Rex, lat. Tyrannosaurus rex, “gušter tiranin”) bio je veliki dinosaur koji je stekao slavu u modernoj kulturi kroz brojne filmove, serije i knjige. Njegova velika lubanja, teški rep i dvije jake kandže su najpoznatija obilježja ovog prahistorijskog čudovišta.

13 metara dugački, 4 metra visoki i 7000 kilograma teški, bili su jedni od najvećih grabežljivaca u svom okruženju, a lovili su gotovo sve što se moglo pojesti. Neki stručnjaci opet sugerišu da Tiranosaur nije bio lovac već strvinar, a rasprava o ovoj temi je vjerovatno i najduža rasprava u paleontologiji.

2. Megalodon

Megalodon1

Megalodon2

Megalodon (Carcharocles megalodon, ‘Veliki Zub’) bio je vrsta morskog psa koji je živio prije oko 28 – 1,5 miliona godina. Oni su najbliži rođaci današnjem predatoru u moru, Velikoj bijeloj ajkuli, a bili su daleko veći i opasniji.

Mogli su narasti do 20 metara i težiti do 60 tona, a za ovako velikog predatora bio je potreban i veliki plijen. Megalodoni su jeli kitove, a to potvrđuju i brojni tragovi ugriza Megalodona pronađeni na fosilima kitova širom svijeta.

1. Spinosaurus

Spinosaurus1

Spinosaurus2

Ostaci ovog ogromnog predatora prvi put su pronađeni u Egiptu 1915. godine, a paleontolog koji ih je proučavao bio je uvjeren da je je ovaj dinosaur bio veći od T-Rexa. Međutim, to nije mogao dokazati jer su fosili nažalost uništeni u bombardovanju tokom Drugog svjetskog rata.

Ipak, nedavno su pronađeni novi fosili i Spinosaurus je konačno proglašen najvećim dinosaurusom (mesožderom) svih vremena. Mogao je narasti i do 17 ili 18 metara i težiti do 10 tona. Njegova duga, gubica, koja podsjeća na krokodilsku, sugerira da je provodio dugo vremena u vodi, a možda čak i konzumirao ribu, kao i krokodile, divovske kornjače, odnosno bilo koju životinju koja bi mu se našla na putu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar