10 Papinih savjeta za sretniji život: Živi i pusti druge živjeti

10 Papinih savjeta za sretniji život: Živi i pusti druge živjeti

Postoji li sreća? Vjerojatno ne, ali papa Franjo je iznio neka načela koja mogu pomoći ljudima da žive bolje. To je učinio u jednom razgovoru za podlistak Viva argentinskog lista Clarín.

 
Među porukama koje je poslao je i ona da bi ljudi bili mnogo sretniji kad bi se prestali toliko truditi da privole druge na svoju vjeru jer da Crkva raste privlačenjem, a ne prozelitizmom (nasrtljivim nastojanjem za preobraćenje) te da se najbolje do nekoga može doprijeti razgovorom.

Živi i pusti druge živjeti, zaboravi negativno i poštuj tuđa uvjerenja 

1. "Živi i pusti živjeti" –  prvi savjet koji je papa Franjo iznio, a na koji ga je nadahnula uzrečica koja vlada u Rimu: "Idi naprijed i pusti da i drugi učine isto."

2. "Posveti sve drugima"  – proizlazi iz misli da, ako se netko zatvori u sebe, postaje egoist.

3. "Kreći se s vedrinom" – sposobnost benevolentnog i skromnog držanja prava je životna vedrina.

4. "Igraj se s djecom" – roditelji rade i često i ne susreću vlastitu djecu. Konzumerizam je utjecao da izgubimo zdravu kulturu.

5. "Provedi nedjelju u obitelji" – razgovarajući nedavno sa sveučilišnom zajednicom i radnicima, svi su govorili o potrebi za neradnom nedjeljom. Nedjelja je za obitelj.

6. "Pomognimo mladima naći zaposlenje"  – moramo biti kreativni u tom smislu jer, ako ne nađu posao, upadaju u drogu.
7. "Poštuj prirodu" – moramo poštovati stvoreno, a to ne činimo.

8. "Brzo zaboravi negativne stvari"  – potreba da se o drugome govori loše znači nemati samopouzdanje, znači ne štovati sebe. Drugim riječima, osjećam se tako nisko da, umjesto da se pokušam podići, nastojim uniziti drugoga.

9. "Poštuj onoga tko misli drugačije od tebe" – religijski prozelitizam je najgora moguća stvar, ona paralizira. Govorim s tobom da te uvjerim – ne. Crkva raste kada privlači, a ne zbog prozelitizma.

10. "Aktivno traži mir" – mir se brka s mirnoćom. Međutim, nikada nema mirnoće, uvijek je aktivan mir.

vecernji.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar