100.000 rolni toalet-papira za izbore u BiH

100.000 rolni toalet-papira za izbore u BiH

Održavanje izbora u uvjetima virusa korona značajno će poskupjeti, iskomplicirati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjeriti temperatura biračima, a prostorije na dan izbora morat će se provjetravati najmanje jednom svakih sat vremena, pišu Nezavisne novine.

5.500 biračkih mjesta

Iz Instrukcije o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima pandemije Covid-19, koju je donijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, pored standardne opreme bit će potrebno osigurati i više od 100.000 rolni toalet-papira, isto toliko maski i rukavica te više od 40.000 ubrusa. U ovoj instrukciji se navodi kako će po jednom biračkom mjestu, kojih u BiH ima oko 5.500, biti potrebno osigurati po 20 rolni toalet-papira, isto toliko maski i pari rukavica, ali i osam papirnih ubrusa, jedan beskontaktni toplomjer i po tri jednokratna kombinezona i tri vizira za članove biračkih odbora koji izravno rade s biračima. “Tri sredstva za dezinfekciju radnih površina za glasačke kutije, dva sredstva za dezinfekciju ruku, dva čvrsta i jedan tečni sapun, kao i po jedno sredstvo za dezinfekciju radnih površina za biračko mjesto i sredstvo za dezinfekciju pultova, te kanta za odlaganje rukavica i maski kao i uputstva o postavljanju kante”, stoji u instrukciji. Osim toga, pišu Nezavisne, mora se osigurati po jedan poster “Upozorenje na opasnost od Covida-19” i “Pravila u vezi sa zdravstvenom zaštitom od virusa Covid-19” i tri žute samoljepljive trake s natpisom “Držite rastojanje od najmanje 1,5 metara”.

Tko će platiti?

Od svega ovoga upravo rastojanje od 1,5 metara može biti najspornije jer postavlja se pitanje kako promatrač na izborima koji gleda da sve protekne u najboljem redu može s te distance iskontrolirati člana biračkog odbora, posebno kada je riječ o brojanju glasova.

“Radna površina predviđena za brojanje glasačkih listića će se prije početka procesa brojanja očistiti i dezinficirati sredstvom za dezinfekciju radnih površina. Član biračkog odbora koji broji glasačke listiće dužan je da svaki glasački listić podigne i pokaže ga promatračima poštujući propisane mjere zaštite života i zdravlja svih sudionika u ovom procesu”, navodi se u ovoj instrukciji.

Nezavisne novine objavile su kako su u SIP-u pokušali doznati koliko će koštati sama nabavka dodatne opreme zbog pandemije virusa korona, ali da ni nakon nekoliko dana nisu dobile odgovore na pitanja. ”Iz razgovora s pojedinim članovima općinskih izbornih komisija može se zaključiti da ni u SIP-u nisu načisto tko će to sve platiti s obzirom na to da su im u nekim prvim razgovorima rekli da će oni osigurati rukavice i maske, a da za ostalo ne znaju”, navode banjalučke novine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar