• 26 GODINA POSLIJE
  • 26 GODINA POSLIJE
  • 26 GODINA POSLIJE

26 GODINA POSLIJE

Prije točno 26. godina, 24.06.1990. godine na Uzdolu je organiziran prvi javni skup HDZ-a. Skup je održan u kripti crkve na Uzdolu, a misi i skupu nazočili članovi predsjedništva HDZ-a BiH. Dok se na Uzdolu organizirao javni skup u drugim mjestima u Rami djelovalo se ilegalno. Isto tako je bilo i u mnogim drugim krajevima u BiH.

Tada je to bio općenarodni pokret i dok je tako bilo išlo je. Ušlo se u temeljitu obranu svog ognjišta. Nakon rata zapuhali su neki novi vjetrovi. Na čelo stranke došli su novi kadrovi koji su bili po volji međunarodnim čimbenicima u BiH. Ti novi kadrovi su u vrijeme organiziranja javnog skupa na Uzdolu 24.06.1990. godine bili raspoređeni u pro Jugoslavenske stranke, pokrete ili su bili bliski različitim službama komunističke jugoslavije. Neki od njih se nisu ni izjašnjavali kao Hrvati, nego Jugoslaveni, nisu išli ni u crkvu, iako to nije mjera hrvatstva.

Na sturašnjoj obljetnici neće biti ni 10 posto utemeljitelja stranke. Zašto? Zato što su ih projugoslavenske strukture udaljile.

Baš takvi na 26. oblljetnicu dolaze na Uzdol, busaju se u prsa svojim hrvatstvom, mole se kao najveći sveci, a ne kao pokajnici. Dolaze na Uzdol za koji nisu ni prstom mrdunuli. Mrdnuli su samo rukom kada je trebalo Uzdol predati u tzv. Istočno lovište, odnosno Goraču. Ne bi došli ni sada da nije izborna godina i da nisu obuzeti željom da pokore općinu Prozor-Ramu. Međutim, kako se još prije 26. godina Uzdol nije bojao javno kazati što i kako misli i osjeća, tako nije  zaboravio ni tijekom rata, tako i danas misle Uzdoljani, tako i cijela Rama.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar