46 godina zovu se Croatia: ‘Bili smo trn u oku Jugoslavije, nismo se dali zastrašiti’

46 godina zovu se Croatia: ‘Bili smo trn u oku Jugoslavije, nismo se dali zastrašiti’

Ožujak 1969. godine, područje između rijeka Metter i Enz. Nekolicina hrvatskih iseljenika okupila se kako bi osnovala nogometni klub. Dva mjeseca kasnije održana je osnivačka skupština koja je bila doista burna. Razlog? Ime Croatia. Upornost Ilije Subašića, koji će potom biti izabran za prvog predsjednika, pobijedila je. Croatia je dobila ime. Od tada, već 46 godina, se u Bietigheimu igra u crveno-bijelim dresovima s hrvatskim grbom.

– Tih burnih godina, neposredno prije Hrvatskog proljeća, Titovoj komunističkoj Jugoslaviji i njegovoj produženoj ruci, konzulatu Jugoslavije u Stuttgartu, ovakav nogometni klub bio je trn u oku. Ubrzo nakon osnivanja, odgovorne osobe kluba pozvane su na razgovor u konzulat. No, namjerili su se na tvrdoglavije od sebe, popuštanja nije bilo. Osnivači Ilija Subašić, Tomislav Fulir, pok. Ivan Korenić, Tomislav Ledić, Ante Ledić, pok. Mijo Barbić nisu se dali zastrašiti niti kupiti. Prijetnje su pljuštale, ali ništa im nije pomoglo – kaže nam ponosno Miroslav Korenić, član Uprave kluba.

Unatoč velikim pritiscima, Croatia se godinama održavala na nogometnoj sceni. Početkom 1970-ih godina osvajali su jugo-prvenstvo pokrajine Baden-Württemberg, a uslijedilo je malo zatišje. 1980-ih u klub dolazi nova generacija Hrvata i uspjesi se ponovno vraćaju. Početkom 1990-ih, usporedno s osnivanjem nezavisne Hrvatske i klub počinje postizati odlične rezultate.

Danas, Croatia Bietigheim ponovno kreće stazama uspjeha. Prvenstvo je završeno na 2. mjestu Kreislige B (grupe 6), uz samo jedan poraz i impresivnu gol razliku 110-21 te samo jedan bod iza vodećeg Walheima. U doigravanju protiv TSV Häfnerhaslach ipak nisu uspjeli izboriti višu ligu.

– Za sljedeću sezonu cilj nam je osvajanje prvenstva i ulazak u viši rang. Imamo novu upravu pod vodstvom predsjednika Stjepana Igreca, kao i mladog ambicioznog trenera Mihaela Sablju. Uz pomoć glavnog dobrotvora Ante Žaje, opet okupljamo mlade hrvatske snage, vične loptanju, za nove sportske podvige – zaključuje Korenić.  

 

croexpress

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing