5 zabluda o (ne)zdravoj hrani koje će vas razveseliti

5 zabluda o (ne)zdravoj hrani koje će vas razveseliti

Ponekad se teško snaći u moru savjeta o zdravoj prehrani: kad paziti na vlastitu krvnu grupu, kad na oblik tijela ili pak na neke generalne kuharske preferencije… 

Dok jedni hvale određene karakteristike pojedine namirnice, drugi je kude, što može zbuniti i najzagriženiju osobu za slijeđenje nutricionističkih trendova.

Pa, evo koje pogrešne informacije najčešće čujemo kad se govori o zdravoj prehrani.

1. Zabluda: Kuhanje hrane u mikrovalnoj pećnici ubija hranjive tvari

Podgrijavanje industrijski pripremljene hrane u mikrovalnoj pećnici nije dobro za vaše zdravlje No, kuhanje povrća u mikrovalnoj pećnici uz minimalan dodatak tekućine – odličan je način da zadržite vitamine i minerale u plodu bez prekuhavanja, što je čest slučaj kad termički obrađujete povrće na štednjaku i u loncu. 

2. Zabluda: Što zrnatije, to bolje

Brašno i proizvodi od cjelovitih žitarica zdraviji su i bolji od rafiniranih alternativa, jer sadrže više prehrambenih vlakana i vitamina. No valja znati da nije svako zrno – cjelovito. Cjelovitim žitaricama nazivaju se cijele sjemenke pojedine žitarice koje imaju vanjski dio, unutarnji dio i klicu. Kod rafiniranja se skida omotač žitarica, a s njime i većina nutrijenata, pa zato dobro čitajte deklaracije kad kupujete određene proizvode. 

3. Zabluda: Umaci za salatu bez masnoća su zdraviji od onih 'masnih'

Povrće i voće sadrže neke tvari koje tijelo ne može upiti te iskoristiti  bez dodatka masnoća, pa je pogrešno slijediti savjete za prehranu bez uravnotežene količine nezasićenih masnih kiselina. Likopen u rajčici takva je tvar, koja dokazano snižava rizik od moždanog udara ili nekih vrsta raka. Umjesto industrijskih umaka za salatu birajte prirodne dresinge od maslinovog ulja, domaćih limuna i morske soli, a slobodno dodajte i nekoliko komadića orašastih plodova.
 

4. Zabluda: Jedite samo povrće i voće jarkih boja

Nutricionisti redovito savjetuju konzumaciju hrane jarkih žutih, narančastih, crvenih i zelenih boja. Mrkva je prepuna beta-karotenom, a kelj antioksidansima, vlaknima i kalcijem pa ih je dobro redovito jesti. No to ne znači da biste trebali izbjegavati hranu bijele boje poput cvjetače, šampinjona, ili čak – krumpira. I ova je hrana dobar izvor vitamina i minerala, dok se češnjak naziva prirodnim antibiotikom, koji je odličan saveznik u borbi sa sezonskim bolestima. 

5. Zabluda: Prirodni sokovi izbacuju otrove iz tijela

Detoksikacija organizma uz pomoć prirodnih sokova odličan je način da se riješite toksina iz organizma, ali nije jedini način za obavljanje ovog zadatka. Mnogi ljudi zaboravljaju da imaju 'ugrađen' organ za detoksikaciju po imenu jetra, i ona je vrlo dobra u filtriranju toksina iz tijela. 

S druge strane, prečesto 'uživanje' u prirodnim sokovima za čišćenje organizma (i ničemu više!) kako biste izgubili kilograme nije preporučljiv čin jer dovodi do gubitka nekih važnih tvari u organizmu, uključujući i mišićnu masu.
dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar