Kandidirat ću se za predsjednika HDZ-a 1990

Kandidirat ću se za predsjednika HDZ-a 1990

V.d predsjednika HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović najavljuje svoju kandidaturu za predsjednika ove stranke na saboru koji će se održati na proljeće. Cvitanović u razgovoru za Dnevni list govori o situaciji u stranci, planovima, te aktualnoj situaciji u BiH i drugim zanimljivim pitanjima.

Mjesec dana je prošlo kako obnašate funkciju vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a 1990. Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u stranci?
Stanje je zadovoljavajuće. No, u svakom poslu uvijek može bolje i biti će, uvjeren sam. Intezivirali smo rad na terenu, energija vraća u HDZ 1990. Ovo je tek početak.

Izborni Sabor HDZ-a 1990 je najavljen na proljeće. Kako teku pripreme?
Simbolično, ovaj Sabor upravo vidim kao proljeće HDZ-a 1990, iz kojeg ćemo izaći snažniji, nadahnutiji i odlučniji. Tijela stranke rade svoj posao i pripreme teku u skladu sa očekivanjima.

Gdje vdite HDZ 1990 u budućnosti?
HDZ 1990 mora biti alternativa lošoj politici, kojoj svjedočimo posljednjih 20 godina.
On mora biti snaga koja se bori protiv jednoumlja i svom narodu stvara mogućnost izbora. HDZ 1990 vidim kao stranku kojoj je, doslovno, svaki Hrvat u ovoj zemlji podjednako važan.

Posljednjih dana kontinuirano ukazujete na neodrživost daytonske BiH. Što je po vama „Ahilova peta“ postojećeg uređenja?
Ahilej je, prema mitologiji, bio gorostas sa samo jednom slabom točkom. Bosna i Hercegovina, uređena Daytonskim sporazumom, ima mnogo više od jedne slabe točke  i stoga je, kao takva,  neodrživa.  Slučajno ili ne, većina daytonskih slabosti ide na štetu hrvatskog naroda. Stoga, iz odgovornosti prema vlastitom narodu moramo ukazivati na nepravdu i činiti napore za promjenu postojećeg stanja.

Kako vi vidite novi administrativno-teritorijalni ustroj zemlje?
Postojeće uređenje, koje jednom, od tri naroda daje 49%, a drugom 51% teritorija i koje tri naroda svrstava u dvije teritorijalne cjeline je neprihvatljivo za HDZ 1990. Smatram kako nema uspješne Bosne i Hercegovine bez postizanja apsolutne ravnopravnosti svih, a ona podrazumijeva ravnopravan i pravedan teritorijalni ustroj i funkcionalno i decentralizirano administrativno uređenje.

S posebnom pažnjom pristupate Hrvatima u RS-u, ukazivajući na probleme s kojim se suočavaju. Zašto su ti ljudi, pomalo, zaboravljeni od hrvatske politike?
Zato što kao glasačko tijelo nisu zanimljivi. Za HDZ 1990 i mene osobno je takav pristup neodgovoran, a takva politika nehrvatska. Takav pristup moramo promjeniti. Hrvati u RS-u moraju, u svoj punini, uživati prava konstitutivnog naroda, što danas, nažalost, nije ni približno tako. Zna se tko je odgovoran.

Kako komentirate podnošenje aplikacije za članstvo u EU?
Pozdravljam ovaj korak. No, ovo je tek početak. Pred nama je dugačak put na kojem moramo ispuniti brojne obaveze i provesti ozbiljne reforme. Poučen iskustvom kako se vladajuće elite odnose prema preuzetim obvezama, nisam optimist. Budemo li mudri i odgovorni, europski put vidim kao priliku za postizanje ravnopravnosti hrvatskog naroda kroz ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona.

Vaš stav o kanalu na hrvatskom jeziku?
Bezrezervno smo za. Veliki Petar Preradović je u „Rodu o jeziku“ zapisao „Na njem’ ti se budućnost osniva“. Nažalost, i ovih dana svjedočimo, budući da je izborna godina, o velikim raspravama o potrebi kanala na hrvatskom jeziku, i to od onih koji su nas još prije 15 godina uvjeravali kako ćemo imati svoj kanal „do Božića“.

Kako napreduju pripreme za lokalne izbore?
Dosta dobro. U fazi smo ozbiljnih priprema za predstojeće izbore. O konkretnijim potezima će javnost biti uskoro obavještena.

Kakva su očekivanja od predstojećih izbora?
Izbori pred nama će biti mjerilo onog što već radimo. Uvjeren sam kako ćemo ostvariti rezultatski iskorak i osvojiti veći broj načelničkih i vijećničkih pozicija; od Zapadne Hercegovine do Posavine. Ne govorim vam to napamet.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, je tijekom jednog nedavnog intervjua kazao kako je njegova stranka razgovara sa HDZ-om 1990 o mogućoj koaliciji. Hoćete li koalirati sa SDP-om?
SDP?  Ne. Ne vodimo razgovore sa SDP-om.

Tko su, onda, potencijalni koalicijski partneri HDZ-u 1990?
Sve one stranke kojima je zaštita hrvatskih nacionalnih interesa ispred osobnih i stranačkih.

U pojedinim općinama, kao što su Vitez i Odžak, Hrvati su, na osnovu svoga nejedinstva, izgubili načelničke pozcije unatoč činjnenici kako čine većinsko stanovništvo. Što će HDZ 1990 učiniti kako se takav scenarij ne bi ponovio?
Oni koji su nas 2012. doveli u takvu poziciju, ne mogu pobjeći od povijesne odgovornosti. Takvu grešku ne smijemo ponovoti. HDZ 1990 će prvi pružiti ruku za dogovor.
Ističem, zbog takve politike smo izgubili 9 načelničkih pozicija od 2000. godine.

Vaš stav i odnos prema HNS-u?
U ovom trenutku je HNS u vlasništvu jedne stranke. Želimo HNS koji će djelovati na temelju međusobnog uvažavanja i poštivanja izbornog legitimiteta svih političkih sastavnica.  Nikada se neću umoriti u borbi za takav HNS. To hrvatski narod od nas očekuje.

Kako osobno gledate na Dragana Čovića, vašeg najvećeg političkog suparnika?
Osobno ne poznajem gospodina Čovića. Najviše sam, da budem iskren, o gospodinu Čoviću saznao od nekada istaknutih kadrova HDZ-a  1990, danas njegovih vrlo bliskih suradnika.

Što očekujete od novouspostavljene vlade Republike Hrvatske, kada je u pitanju BiH i Hrvati u njoj?
Republika Hrvatska je potpisnik Daytonskog sporazuma. Stoga, od nove vlade očekujem i vjerujem u snažniji angažman u postizanju pune ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Isto tako, očekujem gospodarsku potporu kroz otvaranje proizvodnih kapaciteta i predstavništva hrvatskih, ali i drugih europskih, tvrtki na prostorima gdje žive Hrvati. Siguran sam potporu Republike Hrvatske  Bosni i Hercegovini na našem putu ka Europi i NATO-u.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar