• A gdje se sakrio čaj? U instant čajevima i do 93 posto šećera!
  • A gdje se sakrio čaj? U instant čajevima i do 93 posto šećera!
  • A gdje se sakrio čaj? U instant čajevima i do 93 posto šećera!

A gdje se sakrio čaj? U instant čajevima i do 93 posto šećera!

Granule sadrže samo između 1,5 i 3 posto ekstrakta čaja. Ostalo su šećeri i sladila, prirodne ili umjetne arome te regulatori kiselosti. Šećer je taj kojeg ima više od 80 posto
Vjerojatno bismo očekivali kako će čaj biti sastojak koji ovi proizvodi sadrže u najvećim količinama, no to, prema deklaracijama, nije slučaj. Šećer je taj kojeg ima više od 80 posto.

U dvije žličice instant granula, koliko treba za šalicu čaja, više je od osam grama šećera. Osim u obliku saharoze, nalazimo ga i u obliku dekstroze, koja je također jednostavni šećer te pridonosi razvoju šećerne bolesti ako se konzumira u prekomjernim količinama. Osim šećera i dekstroze, instant čaj Krueger sadrži i prirodna sladila acesulfam K te aspartam. To su umjetna sladila, bez kalorija, a intenzivnije slatkoće od samog šećera. Neki smatraju kako konzumacija umjetnih sladila vodi do razvoja raka i drugih bolesti, ali to nije dokazano.

Ekstrakt čaja koncentriranija je varijanta čaja. U analiziranim napicima ima ga između 1,5 (Milford i Kaufland) i tri posto (Cedevita). Svi čajevi, osim Bebivite, sadrže ekstrakt crnog čaja. Crni čaj dolazi iz iste biljke kao i zeleni, a crni je fermentiran te tako dobiva karakterističnu boju i okus. Crni čaj sadrži i više kofeina. Smatra se kako blagotvorno utječe na srce i štiti od moždanog udara te dijabetesa. Bogat je antioksidansima, za koje se smatra da mogu djelovati preventivno kod nekih vrsta raka.

Bebivita sadrži ekstrakt hibiskusa, biljke koja se povezuje s blagotvornim djelovanjem na krvni tlak, probavni sustav i imunitet, a smatra se kako djeluje i protuupalno. Na deklaraciji nije navedena količina ekstrakta pa je teško procijeniti možemo li od Bebivite očekivati spomenuto djelovanje.

Okus čajevima daju prirodne voćne arome. Arome nemaju nutritivnu vrijednost svježeg voća te sadrže razne druge aditive koji služe kao pojačivači okusa i sredstva za konzerviranje, a ne trebaju se posebno deklarirati na proizvodu.
Analizirani instant napici sadrže i naranču, limun te breskvu u prahu, a Bebivita sok naranče i višnje. Količine ovih sokova minimalne su te su dodani prvenstveno zbog arome.
24sata.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar