ACCUWEATHER: Ljetne vrućine stižu na Balkanu

ACCUWEATHER: Ljetne vrućine stižu na Balkanu

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Europu. Navodi da Portugal, Španjolsku i Italiju čeka vruće razdoblje s dosta “temperaturnih uspona i padova” tijekom cijele sezone.

Svaki toplinski val će na tome području trajati tjedan ili dva i karakterizirat će ga rekordne temperature, no njih bi trebali prekinuti spori olujni sustavi koji će dovesti do pada temperatura i oborina. Južni dio Europe očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi diljem Balkana ove godine mogu očekivati veći broj dana s temperaturama iznad 32 stupnja Celzijevih.

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stupnja Celzijevih. Slično je bilo i s Atenom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stupnja, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

AccuWeather za ovu godinu predviđa da će temperature prelaziti 32 stupnja između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Ateni

Vrući periodi bit će popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebale biti blažeg oblika nego 2021. U drugoj polovici ljeta trebalo bi biti više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerojatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše. AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza. Ljetne vrućine ne bi trebale tako pogoditi sjeverni dio Europe kao onaj južni, kažu meteorolozi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar