Afera respiratori: Klupko se odmotava

Afera respiratori: Klupko se odmotava

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”. Osim Novalića, optuženi su i ministrica financija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik tvrtke „Srebrena malina“, piše Avaz.

Na današnjem ročištu tužitelj Mirza Hukeljić nastavio je izvoditi materijalne dokaze među kojima su kao i na jučerašnjem ročištu bili mailovi te viber i watsapp poruke.

Prezentirana je komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” tvrtke iz Rijeke a koja je bila posrednik u nabavci respiratora. Inače, radi se o sedam komunikacija prema telefonskom listingu, od kojih je pet poziva i dva SMS-a čiji je sadržaj nepoznat.

Hukeljić je prezentirao dokaze o komunikaciji Hodžića i Marića koje se odnose na 31. ožujak i 1. travanj 2020. Tužiteljstvo smatra da je upravo taj trenutak bio ključan za određivanje jedinične cijene respiratora.

Tužiteljstvo tvrdi da je prema porukama koje su razmjenjivali Hodžić i Marić cijena jednog respiratora HC-VE003 42.900 eura, odnosno ukupne cijene od 4,2 milijuna eura bez troškova prijevoza, te da su baš ti respiratori bili u ugovoru o nabavci, ali oni nikada nisu dostavljeni, već drugi tip aparata.

U nastavku dopisivanja Marić pojašnjava razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, a Hodžić to prenosi Novalićevoj tajnici Bahri Džaki koja je svjedočila ranije.

“Invazivni su za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka, odnosno za manje bolnice i ambulantna kola te nisu za teže bolesnike”, piše Marić.

Novalićeva fotografija

U jednoj od poruka Hodžić navodi Mariću: “Fadil je težak ‘ko tuč, brate radimo posao od 10 milijuna samo da vidimo šta…”

Tužiteljstvo je u svojoj tvrdnji navelo da je optuženi Hodžić prije zaključenja bilo kakvog ugovora i finalnog dogovora znao sa kolikom količinom državnog novca će raspolagati.

Oni su u istoj komunikaciji razgovarali o načinu na koji će nabaviti respiratore. Marić mu šalje fotografiju televizora na kojem se vidi Fadil Novalić i kaže: “Gdje god pogledaš Fadil”, a Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega”.

Marić poslije toga dodaje: “Neka tuku, isplatit će se”, a Hodžić mu šalje:” Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu”.

Nakon toga Marić mu šalje ponudu za medicinsku opremu u PDF formatu sa fotografijama zaštitnih odjela, maski i naočala, a Hodžić konstatira: “Bravo brate imat ćeš sa mnom odličan posao” te dodaje da za sve država garantira.

Kako je navedeno u komunikaciji između Marića i Hodžića oni su dogovorili kupovinu 100 respiratora koji su po komadu koštali 42.000 eura. Marić je čak poslao Hodžiću primjer pisma namjere Republike Srbije prema Kini za nabavku respiratora, a prema kojem je kada je to dostavljeno u njegov kabinet Novalić sačinio tekst pisma namjere u odnosu na Federaciju BiH. Tužilac Hukeljić prezentirao je dva dokumenta prvi je bio nepotpisan i bez pečata, a u njemu je navedeno da FBiH od Kine traži isporuku 200 respiratora, dok se u drugom dokumentu koji je potpisan i sa pečatom traži 100 respiratora.

Inače, Hodžić se porukom javio ranije Novaliću a kako je naveo u tekstu preporučio ga je izvjesni Asim.

Hodžić je 29. ožujka telefonom šest puta ostvario komunikaciju s Novalićem, a prva je Hodžićeva poruka premijeru bila:

Selam premijeru

“Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu. Novalić je odgovorio “Ok” te mu poslao svoju privatnu mail adresu.

Hodžić nakon toga šalje mail i o tome SMS-om obaviještava Novalića, a ovaj mu se u odgovoru zahvaljuje i proslijeđuje sa svog privatnog maila na službeni u uredu premijera. Tužitelji su izvođenjem ovog dokaza željeli sudu pokazati namjeru i postupanje Novalića i Hodžića da nezakonito nabave respiratore i drugu medicinsku opremu.

Hodžić dan kasnije šalje poruku Novaliću: “Premijeru samo da Vas obavijestim da dobio mail iz Kine. Prodaja respiratora rapidno raste jučer su prodali 5.000 komada. Nisam siguran koliko još mogu garantirati ponudu”.

Kada je dogovor oko nabavke respiratora bio pred zaključenjem tajnica Džaka šalje Hodžiću viber poruku da ponudu “dopuni potrebnim elementima”, a on joj odgovara: “Nisam dobio mail”, na šta ona kaže: “Poslala 100” , referirajući se na broj respiratora.

Rat obrane i Tužiteljstva BiH

Inače, ročište je obilovalo brojnim prigovorima odbrana zbog načina na koje tužitelji Džermin Pašić i Mirza Hukeljić izvode dokaze, odnosno sugerirali su sudu da im zabrani komentiranje i analiziranje prilikom prezentiranja. Na kraju ročišta braniteljica Jelke Milićević Senka Nožica zatražila je od suda da se organizira statusna konferencija da bi se utvrdio način na koji će stranke u postupku postupati.

“Ovo je rat obrane i tužiteljstva i škodi svima nama. Samo ne škodi ovima okolo koji komentiraju i izvode zaključke”, navela je Nožica.

Tužitelj Pašić je naveo: “Na način izvođenja dokaza tužitelj se ne može utjecati, jer je to naše pravo. Postupak je kontradiktoran i mi se prema tome ravnamo”.

Podsjećamo da je jučer u sudnici prezentirana komunikacija između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić. U viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog stožera CZ.

U jednoj poruci Novalić kaže: “Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati”. Ganibegović na to kaže za Solaka: “Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega”.

Novalić dodaje: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o čemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak”. Nastavak suđenja zakazan je za 19. svibanj. Inače, upitan je li on Asim iz poruka, Asim Sarajlić je kazao – “ima raznih Asima”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar