Ako imate prosječnu plaću u BiH(980 KM), za državu godišnje radite 180 dana

Ako imate prosječnu plaću u BiH(980 KM), za državu godišnje radite 180 dana

Porezi u Bosni i Hercegovini su toliki da pola godine moramo raditi samo za njih. Tek u drugoj polovini godine počinjemo raditi za sebe, pokazuju izračuni koje možemo dobiti na portalu mojporez.ba.

Kako bismo provjerili koliko točno radimo za državu i jesmo li već, i kada, počeli raditi za sebe, usporedili smo prosječne plaće u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Tako se na prosječnu plaću od 980 KM u Federaciji BiH plati 710 KM poreza mjesečno. Ako od te plaće, na primjer, 400 KM potrošite na hranu, odjeću i druge potrebe, za to platite 58 KM poreza. Neka na gorivo potrošite 100 KM, za poreze ćete u tom slučaju izdvojiti 49 KM, ako ste pušač i mjesečno kupite 20 kutija cigareta, na to ćete platiti skoro 90 KM poreza.

Na ovu plaću je godišnji porez koji građani plate 10.185 KM. Dakle, od 365 dana u godini, građani rade 183 dana kako bi platili poreze. Ako bi radili od 1. siječnja samo za plaćanje poreza, tek od 2. srpnja bi počeli raditi za sebe.

Ako uzmemo da je i u Republici Srpskoj prosječna plaća bila 980 KM, vidjet ćemo da se u ovom bh. entitetu za poreze izdvaja nešto manje novca.

Tako se za plaću od 980 KM u RS-u mjesečno plati 554 KM poreza, što je za 156 KM manje nego u Federaciji

Za isti iznos koji potrošimo na hranu, odjeću, gorivo i cigarete, platit ćemo isti porez kao u Federaciji, ali je iznos koji se godišnje izdvoji za poreze znatno veći. Tako se na ovu plaću u Republici Srpskoj godišnje plati 9.011 KM poreza, što je za 1.174 KM manje nego u Federaciji BiH. Godišnje se u ovom entitetu radi 179 dana samo za poreze te su oni koji imaju navedenu plaću za sebe počeli raditi tek 28. lipnja, nekoliko dana ranije nego njihove kolege u Federaciji BiH.

Najveća prosječna plaća u Federaciji BiH u travnju bila je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u iznosu od 1.720 KM. Na ovaj iznos plaće mjesečno se plaća 1.287 KM, a godišnje se za poreze odvoji 17.947 KM. Dakle, kako bi platili poreze za ovaj iznos plate, građani godišnje rade 182 dana, što znači da su tek 1. srpnja počeli raditi za sebe.

Najveća prosječna plaća u proteklom periodu u Republici Srpskoj bila je u području finansijske i djelatnosti osiguranja, i to u iznosu od 1.520 KM. Za ovu plaću mjesečno se za poreze izdvaja 905 KM, a godišnje 13.222 KM. Dakle, od 365 dana u godini potrebno je raditi 166 dana kako bismo platili poreze. To znači da ste za sebe počeli raditi tek 15. lipnja.

/Izvor: Klix.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar