Američki Kongres izglasao stroži vizni režim

Američki Kongres izglasao stroži vizni režim

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u utorak velikom većinom glasova zakon koji će omogućiti strože kontrole putnika iz zemalja obuhvaćenih američkim bezviznim programom kako bi se spriječilo teroriste da uđu u SAD.

Zakon koji je u tom domu prošao s 407 glasova za i 19 protiv mora potvrditi i Senat. Izglasavanje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Barack Obama prošle sedmice najavio jačanje kontrola nakon terorističkih napada u Parizu u novembru.

Američki bezvizni program omogućava ulazak državljanima 38 zemalja, uglavnom evropskih, u SAD bez vize ako se radi o boravku do tri mjeseca. Oko 20 miliona ljudi, odnosno oko 40 posto ‘prekomorskih’ posjetitelja, ulazi u SAD godišnje u okviru tog programa za poslovna putovanja i turističke posjete kraće od 90 dana.

Zakon će odgovoriti na problem oko pet hiljada evropskih državljana za koje se zna da su putovali u Irak i Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi a po sadašnjim pravilima mogu ući i u SAD bez vize što znači da nisu podvrgnuti kontroli.

Prema tom zakonu 38 zemalja morat će koristiti tzv.  elektronske pasoše, izvještavati Interpol o ukradenim i izgubljenim pasošima te o onima koji su bili u Siriji i Iraku kako bi prošli dodatne kontrole. Osobe koje su u proteklih pet godina bile u tim zemljama te u Iranu i Sudanu morat će dobiti vizu za ulazak u SAD.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar