Amerika i Južna Koreja počeli najveću vježbu u pet godina, Sjeverna Koreja odgovorila

Amerika i Južna Koreja počeli najveću vježbu u pet godina, Sjeverna Koreja odgovorila

Južnokorejska vojska objavila je početkom ožujka da posebne snage Washingtona i Seula organiziraju vojne manevre “Teak Knife” koji simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji.

Najveća vojna vježba u zadnjih pet godina

Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su u ponedjeljak najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje, koja je nekoliko sati prije toga objavila da je ispalila dvije krstareće rakete. Washington i Seul pojačali su suradnju u pitanjima obrane suočeni sa sve većom vojnom i nuklearnom prijetnjom Pyongyanga koji je u posljednjih nekoliko mjeseci povećao broj pokusa.

Vojni napadi

Vježbe “Freedom Shield” američkih i južnokorejskih snaga, koje počinju u ponedjeljak trajat će najmanje deset dana i bit će zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje usmjerene na “razvoj sigurne okoline”, izjavili su saveznici. Južnokorejska vojska objavila je početkom ožujka da posebne snage Washingtona i Seula organiziraju vojne manevre “Teak Knife” koji simuliraju precizne napade na ključne instalacije u Sjevernoj Koreji, prije “Freedom Shielda”.

Sve te vježbe izazivaju ljutnju Pyongyanga koji ih smatra generalnom probom za invaziju na njegov teritorij ili svrgavanje režima, opravdavajući svoje programe nuklearnog oružja i balističke programe potrebom za obranom.

Sjeverna Koreja ispalila dva projektila iz podmornice

Sjeverna Koreja je nedjelju ujutro ispalila dva projektila iz podmornice na cilj pod vodom, izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija KCNA. Načelnik stožera južnokorejske vojske rekao je da je vojska bila u stanju visoke pripravnosti i da obavještajna služba radi sa svojim američkim kolegama na analizi tog događaja.

KCNA je prenijelo da se radi o vježbi lansiranja strateških krstarećih projektila i da je podmornica “8.24 Yongung” ispalila dva strateška krstareća projektila u vode na istočnoj strani korejskog pluotoka. Projektili su putovali brzinom od oko 1500 kilometara prije nego što su pogodili cilj u moru, izvijestila je KCNA.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar